Унгария ще блокира всякакви опити на Европейската комисия да наложи санкции на Полша, свързани със спора около върховенството на закона заради съдебната реформа. Това заяви във вторник министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сийярто.

„Против тази страна се приемат двойни стандарти, както и срещу Унгария”, отбеляза министърът в интервю за виенския вестник „Винер цайтунг” и цитиран от ТАСС.

„Когато Гърция строи ограда по границата си, това е в реда на нещата. Когато това правим ние - не”.

„И в Германия, и в други страни създават от Унгария образа на най-лошата страна в света, диктатура и т.н, но германските инвеститори мислят по друг начин и последните допитвания показват, че 80% от тях с удоволствие искат да правят бизнес у нас”, каза Сийярто. „Те познават реалностите в Унгария, тъй като те живеят там”, подчерта той.

На 31 август Франс Тимерманс от ЕК заяви, че ЕК не иска да използва санкции срещу Полша, но може да се окаже принудена да ги приложи във връзка с нарушенията от Варшава на европейския принцип на върховенството на закона в хода на съдебната реформа.

През юли одобрението на съдебната реформа в Сейма и Сената провокира протестни акции. ЕК започна разследване още в етапа на разработване на тази реформа.