НОВИНИ

Унгария замисля да държи мигрантите на границата

Унгарското правителство замисля по-строги мерки спрямо мигрантите, които искат убежище в страната. Целта е да бъдат задържани в лагери на границата и да нямат възможност за свободно движение. Унгарският Хелзинкски комитет смята замислените мерки за незаконни. Очаква се те да влязат в кампанията на управляващата партия Фидес за парламентарните избори догодина.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:03, 09.02.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
унгария замисля държи мигрантите границата

Унгария е готова да вдигне втора ограда по южната си граница, ако напливът на мигранти се увеличи, каза Янош Лазар, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан. Планира се изграждане на лагери от корабни контейнери, за да може мигрантите да бъдат задържани там, докато се обработват молбите им за убежище.

Янош Лазар, началник на канцеларията на унгарския премиер: Хора, които се опитат да минат незаконно границата и онези, които подават молби за убежище, ще бъдат задържани. В случай на криза, предизвикана от масов приток на мигранти, ще препоръчаме кандидатите за убежище да бъдат задържани на специални места.

Янош изнесе данни, че около 600 мигранти очакват обработване на молбите им. Те са в отворени лагери и представляват опасност за сигурността. Трябва да бъдат задържани, за да се ограничи движението им. Унгарски правозащитници обявиха замисляните мерки за незаконни.

Марта Пардави, Унгарски Хелзинкски комитет: Ясно е, че според унгарското законодателство и според законите за човешките права, това задържане за неопределено време ще бъде произвол.

Управляващите от Фидес ще внесат в парламента законопроект със замисляните мерки. Днес Лазар уточни, че те ще се прилагат само в случай на извънредно положение заради масова миграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем ранени при атака на палестинец на пазар в Израел
Осем ранени при атака на палестинец на пазар в Израел
Контрапротест в Букурещ срещу оставката на правосъдния министър
Контрапротест в Букурещ срещу оставката на правосъдния министър