Унгария започва да сваля противоречивите плакати с председателя на ЕК - Жан-Клод Юнкер, които предизвикаха напрежение между Будапеща и Брюксел. Днес проправителствен вестник призова партията на премиера Виктор Орбан - Фидес, да напусне Европейската народна партия, защото е изоставила ценностите и принципите си. От кабинета на Орбан обаче заявиха, че искат да останат част от най-голямата формация в Eвропарламента.

"Нов съюз" - така се казва статията в унгарския вестник, в която се твърди, че ЕНП е изгубила идентичността си и Фидес вече няма нужда да бъде част от групата в ЕП. Началникът на кабинета на премиера обаче заяви, че Фидес иска да остане в редиците на ЕНП.

До напрежение между Будапеща и Брюксел се стигна след като Унгария избра негативното представяне на миграцията като основен елемент в кампанията за изборите за Европейски парламент.

До дни Будапеща започва да сваля постерите, но се появи информация, че ще има друга подобна кампания, но този път със заместник-председателя на ЕК - Франс Тимерманс.

На мястото на противоречивите плакати ще се появи реклама на плановете на Орбан за увеличаване на раждаемостта в Унгария. Кандидатът на ЕНП председател на ЕК - Манфред Вебер, обяви конкретни действия, които Орбан трябва да извърши и извинението е едно от тях.

Манфред Вебер, кандидат на ЕНП за председатек на ЕК: Ситуацията не е лесна... в процес сме на вземане на решение и до 20 март ще стане ясно дали Фидес ще остане в структурата на Европейската народна партия.
Виктор Орбан призова за "хладен разум" преди изборите

Виктор Орбан призова за "хладен разум" преди изборите

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за "хладен разум", след като вестник, близък до неговата партия, го призова да изостави съюзниците си в Европе...