НОВИНИ

Унгарски съд осъди на 25 години затвор трима българи заради смъртта на бежанци

Присъди срещу трима българи и един афганистанец в Австрия за това, че преди три години оставиха 71 нелегални мигранти да се задушат в камиона им. Съдът им даде по 25 години затвор. Прокуратурата поиска доживотни присъди.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:45, 14.06.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Тримата българи и афганистанецът Самсур Лаху, на 31 години, бяха въведени в окови в съдебната зала на унгарския град Кечкемет. Афганистанецът е сочен за тартор на групата, сред българите е и шофьорът на камиона. Четиримата бяха признати за виновни за смъртта на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан.

Янош Яди - съдия: 25 години затвор за принадлежност към организирана престъпна група.

Хладилният камион е взел мигрантите в Сърбия и потеглил през Унгария към Австрия. Час и половина по-късно хората започнали да се задушават, но трафикантите останали глухи за виковете и ударите по ламарината. 71 души са били натъпкани на 14 квадратни метра, разполагали са с по-малко от 30 кубически метра въздух.

Камионът бе открит в Австрия, но фаталната развръзка е настъпила още в Унгария, затова делото се води там. Прокуратурата поиска за четиримата до живот без право на замяна. Тя представи записи на телефонни разговори между главатаря Лаху и трафикантите, които му съобщават, че хората се задушават. Афганистанецът нарежда камионът да не спира, а ако мигрантите умрат, да бъде изоставен в гора в Германия.

Случаят с хладилния камион е най-тежкият по рода си по така наречения Балкански път към Западна Европа. Масовата смърт шокира Европа и допринесе за отварянето на границите за стотици хиляди бягащи от конфликти и бедност от Близкия изток, Африка и Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов инвестиционен фонд ще подпомага малки и средни предприятия
Нов инвестиционен фонд ще подпомага малки и средни предприятия
Румен Радев поиска допълнителни гаранции за спазване на Договора с Македония
Румен Радев поиска допълнителни гаранции за спазване на Договора с Македония