НОВИНИ

Унгарците харчат повече за коледни бонбони

Унгарците са на път да похарчат повече пари за коледни бонбони и сладкиши, отколкото миналата година.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:08, 17.12.2015
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Данните показват, че продажбите нарастват, а елитни фирми едва смогват да задоволят търсенето. Празникът ще е по-сладък, тъй като ръстът на унгарската икономика в последните години повлия на финансите на хората.

Изобилието от нови продукти и аромати е достъпно за много купувачи. Тази година режийните разноски на унгарците намаляха, заплатите се увеличиха и потребителското доверие бележи петгодишен връх.

През ноември и декември миналата година унгарците са купили 650 тона коледни шоколадови изделия за рекордните 3 млрд. форинта. Сега търговци и производители очакват нарастване на продажбите.

Колош Келени, "Самош Марципан": "Ще завършим сезона със 110 тона продукция - повече от миналата година. Преди пет години продукцията беше 30 тона, така че бележим значителен растеж".

При някои клиенти се наблюдава и друга тенденция.

Ана Бенке, Асоциация на производителите на шоколадови и захарни изделия: "Данните показват, че хората харчат много, но купуват същите количества сладкиши, както миналата година. Цените не са по-високи и можем да заключим, че те избират по-качествени продукти".

Унгарците украсяват и коледните елхи със специални бонбони, увити в цветна хартия. От тях се продават по 5-6 тона годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца се учиха на здравословно хранене
Деца се учиха на здравословно хранене
Съдят директора на Международния валутен фонд
Съдят директора на Международния валутен фонд