Уникален въздушен фестивал се провежда от няколко дни в подбалканския град Сопот. Празникът за безмоторното летене се провежда за четвърта поредна година. Фестът "Въздухария" събира на едно място и професионалисти и любители на въздушните спортове.

Сопот

Още в ранните часове на деня над Сопот беше издигнат балон с горещ въздух. Алина Данчева беше сред първите, които полетя.

Алина Данчева: Това беше сбъдната мечта поне аз от дете мечтая да полетя с балон и прекрасно преживяване...

През целия ден имаше и желаещи да полетят с професионален инструктор по парапланеризъм в тандем. Димитър Колев и Таня Комитска извършиха демонстративен тандемен полет облечени в български народни носии, защото освен, че обичат да чувстват свободата във въздуха, ценят и българското.

Таня Комитска: Обичам да летя, надмина очакванията ни...

Димитър Колев - много ценим народното богатство едно от тях са нашите носии.

Кулминация на фестивала бе синхронното акрошоу представено от френски пилоти и най-добрия ни български акропилот и световен рекордьор Весилин Овачаров.

Веселин Овчаров: Има прекрасни условия за всякакъв вид полети и мисля, че нещата стават все по - популярни в България.

Главният организатор на празника каза, че през последните години все повече хора искат да летят с парапланер, за да видят красотата отгоре и да се докоснат до свободния полет.

Емил Кирилов - организатор: Все пак е детска мечта да полетим, така че интерес винаги има към летенето, има и от деца с разрешението на родителите деца от много ранна възраст могат да летят...

Една от най-големите атракции беше летенето с изключително бързите и екстремни спийд крила.