Уникалната църква в разложкото село Добърско – „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” от началото на 17 век се очаква да бъде включена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. В храмът са изографисани 460 изображения, които са запазили...

Уникалната църква в разложкото село Добърско – „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” от началото на 17 век се очаква да бъде включена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. В храмът са изографисани 460 изображения, които са запазили автентичните си цветове от преди 400 години, когато са рисувани стенописите.

Църквата е единствената у нас, където са изографисани 30 образа на жени светици. Изобразени са и католически светци, между които римският папа Силвестър. Неизвестните зографи, които от скромност никъде в храма не са изписали имената си, са пресъздали и образът на Свети Кирил Философ.

Много чуждестранни туристи посещават църквата, след като научили, че има уникален стенопис на Исус Христос.

"Художникът по уникален начин е изобразил божествената светлина, като геометрична форма с лъчи, като една излитаща космическа ракета. Разбира се, всеки си го тълкува по своему. На друго място в България няма такова Преображение Христово", обясни екскурзоводът Мария Топалова.

Жена пристигнала от София, защото разбрала, че мястото, на което е построен храмът в Добърско, е свещено и близо до него извира лечебна вода, с която ослепените самуилови войни лекували раните си.

"Хората са имали вяра за изцеление. Ето тук е изворчето и най-много съм впечатлена от това какво значи човешката мисъл – космосът, че ние винаги всичките сме свързани, космосът, независимо дали е Бог, Буда", сподели посетителката.

Много от местните хора развиват селски туризъм, защото уникалният храм привлича не само български, но и чуждестранни туристи.

Добирана Грачанлиева