Календар "Кюстендилски мадони", вдъхновен от момите, рисувани от Владимир Димитров – Майстора, бе представен в Регионалния исторически музей в Кюстендил. На страниците му са показани шест кюстендилски девойки, облечени в автентични народни носии.

Кюстендил

Красивият календар, отброяващ дните през 2018 –та година, е създаден от българска рекламна агенция, като черпи идеята от картини рисувани от Майстора, от цикъла „по жътва“.

Веска Спасова – етнолог към Регионалния исторически музей в Кюстендил:
От картините му пулсира тази дълбока връзка с народа, душевността на бългaрина, любовта му към своята родина, тази нравствена красота.

Акцент в изданието е кюстендилската женска народна носия, сътворявана от българките столетия наред. Съвършените тъкани, украсени с разновидни и чудни орнаменти и везбените техники вплетени в традиционната одежда, придавали на момите специфична красота, която Майстора е пресъздал в картините си.

Веска Спасова – етнолог към Регионалния исторически музей в Кюстендил:
Тясната талия подчертана от пояса, раздвижените поли широките гиздави ръкави, придава една неповторима прелест на българката. Прави впечатлени дори на чуждите пътешественици, които преминават през българските земи в периода 15-19 век.

Кюстендилската народна носия се отличава от останалите в страната със специфичната комбинация от цветове, орнаменти и мотиви.

Веска Спасова – етнолог към Регионалния исторически музей в Кюстендил:
Старите българи виждали в тази орнаментика и декорация определени кодове, свързани с послания, кодове по, които те можели да определят от кой район е носията, от кой род е на каква възраст е и социален статус.

.

Оригиналният календар отразява неповторимото културно-историческо наследство на страната ни. Той е част от поредица, озаглавена "Българските корени", и се разпространява в местния музей и в интернет.