Уникален медальон с птици, който е бил символ на душите на новопокръстените християни през 5-6 век и флорални мотиви към него откриха археолозите при разкриването на Голямата базилика в Пловдив. При разкопките са намерени също стенописи от средновековна църква, на единия от които има човешки образ, приличащ на Свети Петър, а на другия - надпис.

Пловдив

Красивият медальон е от първия период на съществуване на Епископската базилика и е първи пласт в предверието на храма. От откритите части се предполага, че тук втори, по-късен пласт мозайка не е имало. 300 квадратни метра е разкритият нов под, който е в много добро състояние.

Жени Танкова – ръководител на разкопките
"Орнаментите са основно птици. Това са медальони с птици, между тях флорални мотиви и тук, където сме стъпили, са два съда – така наречените кантароси. Както вече казах, паунът води богомолците в централния кораб."

Преди дни се появили и стенописи от Средновековна църква с човешки образ и надпис.

Жени Танкова – ръководител на разкопките
"Но те тепърва трябва да се укрепят и да се реставрират, да търсим паралели, за да можем да дадем една съвсем прецизна датировка."

Цялото разкриване на базиликата трябва да приключи до 2018-а година. През следващата година ще започне работа по проекта за покриване на част от храма.