Животът на дете с рядко генетично заболяване беше спасен от хирурзи и травматолози в "Пирогов". Става въпрос за изключиетлно иновативен подход на работа.

Вижте във видеото какво казаха за операцията лекарите и семейството на детето.

Името й значи - всичко най-хубаво. Мерал. На 2 годиники и четири месеца е. Родителите й я кръстили така, защото първородното им дете починало от рядко генетично заболяване. Когато Мерал запчонала да расте, родителите открили същите симптоми и при нея.

Гюлбахар Хайдула: От шестия месец, в който е родена и се появиха хлътнали ребра, навътре.
Мехмет Хайдула: Ходихме на констултации във Варна, защото там ни е по-близо и нищо...казаха, че почти нищо не може да се направи за нея. Да търсим евентуално в чужбина.

Отправят се към Турция. В една от голмите болници на страната.

- Какво казаха лекарите в Турция?

- Почти същото... Трябва да порасне, засега нищо не може да се направи за нея. Поне да стане на четири години.

Но ако бяха чакали Мерал да стане на четири, можеше и да се случи най-лошото. Защото, оказва се, детето има "Синдром на Жун" - рядко срещано генетично заболяване, което се предава от родителите на дете.

Пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте. Ребрата не растат навън, а неправилно - навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, и това пречи на децата да дишат. 75 процента от тях умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.

Мехмет Хайдула: И през това време, случайно по новините видяхме, че в "Пирогов" е направена уникална по рода си операция. И така се завъртяхме.

В репортажа излъчен преди време в "По света и у нас", Ви разказахме за дурга подобна операция извършена от същите двама лекари - проф. Дребов и д-р Кацаров. Хирург и траватолог. Родитилете се свързавт с тях.

През юни 2015-а, двамата лекари, оперират Мерал, извършвайки уникалната за цял свят операция, при която поставят 2 титаниеви пластини, с които разширяват гръдния кош на детето. Нещо, което никой не правил до този момент! Но успяват!

Майката: Голяма надежда и вярваме.
Мехмет Хайдула: Правлините хора, Детска хирургия, детска травматология. Това са големи хора. Наистина големи хора.

Проф. Дребов, Д-р. Кацаров. Лекари, които не само дадоха нов живот на малката Мерал, а върнаха на родителите вярвата в добрите хора.

Мехмет Хайдула: Ще правим много добрини и ние. Има добри хора, със сигурност. Доброто е живо!