Уникална операция за извозване на опасен химикал от територията на бившия торов завод "Химко" трябва да започне в средата на юли. Близо 20 години 110 т серовъглерод отлежават в специални басейни и създават риск от експлозия или обгазяване на Враца.

Враца

Оказва се, че обявеният срок за източването и извозването на серовъглерода е под въпрос, защото нито една от местните служби, които трябва да осигурят безопасността на населението, не е получила план за действие на операцията.

От фирма "Камибо", която съхранява опасния химикал, уверяват, че е доставена цялата необходима техника.

Станислав Попов, собственик на фирма "Камибо": Осигурени са ток, вода, помпи, компресори, пясъчна възглавница, неутрализиращ химикал. Единственото нещо, което се очакват, са строго специализирани цистерни, с които само може да се извозва този продукт.

От областната управа и община Враца са категорични, че няма да разрешат източването на серовъглерода, ако не са спазени всички изисквания за безопасност.

Малина Николова, областен управител на Враца: Защото ще трябва да се осигури една зона с периметър от 400 м, в която, ако се налага, ще се спрат производства, жп транспорт и ще се предприемат допълнителни обезопасителни мероприятия.

Кметът на Враца поиска от собственика на серовъглерода до края на следващата седмица да представи всички необходими документи, за да се подготвят местните специализирани служби като пожарна, полиция, бърза помощ и екоинспекция за безопасно провеждане на операцията.

Започва обезвреждане на 100 тона серовъглерод от "Химко" - Враца

Започва обезвреждане на 100 тона серовъглерод от "Химко" - Враца

Започва обезвреждането на над 100 тона серовъглерод, който се съхранява на територията на бившия торов завод "Химко" край Враца. Собственик на опаснот...