НОВИНИ

Уникална по рода си операция извършиха за първи път в Плевен

79-годишен мъж от силистренското село Ножарево стана първият пациент у нас с изцяло ендоскопска реконструкция на митрална клапа. Операцията е извършена в плевенската кардиохирургия, като е направен само 3-сантиметров разрез.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
22:40, 24.10.2019
9216
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Али Сали дойде за контролен преглед в плевенската кардиохирургия няколко месеца след направената му операция.

Али Сали, пациент: Малко остана да умра. Аз бях много зле. Оперираха ме и сега толкоз съм добре, много съм доволен и всеки ден с колелото 10 километра минавам.

Плевенските кардиохирурзи прилагат реконструкция на митралната клапа чрез имплантиране на изкуствени хорди и стабилизиране на клапния пръстен.

д-р Петър Узов, началник на отделение по сърдечна хирургия: Новото в тази реконструкция е, че операцията е направена през много малък разрез. Пациентът още на първия ден е раздвижен.

Със запазване на собствената клапа на пациента е избегнато приемане на медикаменти, разреждащи кръвта, които са необходими при поставяне на изкуствена клапа.

д-р Петър Узов, началник на отделение по сърдечна хирургия: Чуждият материал е сведен единствено до конците, които са необходими за възстановяване на клапата.

При подобна изцяло ендоскопска интервенция пациентът се възстановява значително по-бързо и по-безболезнено, обясниха от здравното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лицето на Панорама Бойко Василев стана жертва на интернет измама
Лицето на "Панорама" Бойко Василев стана жертва на интернет измама
8 жени и 31 мъже от Китай са жертвите, открити в камион във Великобритания
8 жени и 31 мъже от Китай са жертвите, открити в камион във Великобритания