Култова сграда от 2 в. и уникална бронзова статуетка откриха археолози при разкопки на крепостта "Мисионис" край Търговище. Откриването на храма хвърля нова светлина върху миналото на древния град, каза археологът проф. Николай Овчаров. Досега се предполагаше, че в района се намира кантора за търговия с Русия, спомената от арабския географ Ал Идриси.

Новооткритият храм се намира в подножието на древния град Мисионис, встрани на главния път София-Варна. По-късно през 13 век, варварските нашествия, го изместват по-нагоре, където са руините на основните сгради. Храмът е бил с тухлен под, покрит с украсени керемиди.

Ангел Конаклиев, археолог РИМ - Търговище и ръководител на обекта: Това е култова сграда от езическия период. Храм най-общо казано, с размери 6,50 м на 4,50 метра и най-вероятно е издигнат върху хълм. Всъщност се потвърждава мнението ни, че оттук започва изграждането на Мисионис.

Датировката на храма от 2-3 век се потвърждава и от намерените при разкопките монети, лампа и уникална бронзова статуетка.

Николай Овчаров, археолог: В нашата наука ги наричаме „готически пръчици“, всъщност това са статуетки, както виждате - 20 см бронзова игла и в края една прекрасна птица, гълъб най-вероятно. Такива неща се намират само в храмове, никъде другаде.

Това лято освен подножието на хълма продължава да се проучва и основната крепост. Разкопките са финансирани от Община Търговище с 30 000 лв. и от спонсори.