НОВИНИ

Уникална японска изложба в Съюза на българските художници

Една уникална японска изложба в залите на Съюза на българските художници ни кара да вярваме, че красотата може да спаси света. Тя тръгна от Япония в деня на първата годишнина от невижданото опустошително земетресение на 11 март 2011-та година и оттогава обикаля земното кълбо. Експозицията показва не опустошението след природната стихия, а богата регионална култура и история на Тохоку в североизточната част на остров Хонсю, известен с красивите си планини и морски пейзажи. У нас може да се види до 6 юли.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
17:49, 20.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Само японците може би могат така да преодоляват изпитанията в земния живот на човека и да оцеляват във времето на тази вибрираща островна гърбица земя. Според легендата, създадена, когато синът на богинята на слънцето Аматерасу, богът Изанаги, разсякъл океана с меча си. И усещате изцяло положително излъчване. От експонатите и жанровото им богатство, керамика, лакови изделия, текстил, съдове от метал и бамбук - откривате високата технологичност на традиционните занаяти на Тохоку и функционалната красота в ежедневието на местните хора от най-древни времена.

Сусуму Уеда, временно управляващ посолството на Япония в България: След земетресението през 2011-та целият свят беше с нас. Правим тази пътуваща изложба, за да подкрепим усилията на хората там за възстановяване на засегнатите райони.

„Красотата на занаятите“ от Тохоку - така е наречена пътуващата изложба. Не пропускайте да видите огромния керамичен съд за съхранение на зърно, двата големи дървени съда за саке и голямата дървена кукла кокеши, характерна за префектура Мияги, и съхранените авторски произведения на изкуството - текстил керамика и гравюра...

Древна японска поговорка гласи: „Седем пъти падни, осем пъти стани.“ Така оцеляват хората в Япония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва депутата Манол Генов за купуване на гласове
Прокуратурата разследва депутата Манол Генов за купуване на гласове
Пореден случай на агресия в училище
Пореден случай на агресия в училище