За пета поредна година Историческият музей в Батак организира Коледна работилница за изработване на играчки и сурвачки. Този път обаче украсата е по-различна. Върху коледните играчки се появиха български шевици.

Батак

Коледната работилница е заработила на 14 декември. Деца и родители запретнаха ръкави и сътвориха уникални играчки за елха.

Иванка Станкова – музеен педагог: Тази година решихме да направим и коледните топки и играчки за елхата от българската бродерия. С кръгчета, с цветните, шарени и пъстри цветове, взети от родната природа.

Желанието на служителите на музея е да покажат на децата и техните родители красотата на българската везба. Според Теодора Пейчинова това е сложна, но интересна дейност, тъй като трябва да се монтира избродираното върху стиропорно топче сърце или камбанка. Целта е красивите мотиви на българската бродерия да намерят място в коледната украса и да влязат в домовете на хората. С Коледна работилница от музея в Батак си поставят и няколко цели.

Теодора Пейчинова – директор Исторически музей – Батак: За да разпалим пламъчето на българщината, за да запознаем децата със символите, с традициите по време на тези светли коледни, християнски празници, за да може всяко дете да отнесе в дома си това, което направи и всъщност да отнесе духа на Коледа в своя дом.

Коледните украшения с традиционна българска бродерия са изложени във фоайето на Историческия музей в Батак. А всеки посетител може да отнесе в дома си освен бродирана играчка и частица българщина.