НОВИНИ

БНТ тръгва по следите на българските родови хроники с новото предаване "Джинс"

Уникалното по рода си предаване за генеалогия и родова памет “Джинс” стартира в ефира на Българската национална телевизия тази събота. Водещият Андрей Захариев ще съпровожда известни личности до местата, откъдето произлизат предците им, за да ни разкажат фамилната си история.

бнт тръгва следите българските родови хроники новото предаване джинс
bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 10.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

“Джинс” - по името на позабравената дума за род, произход, сой, ще потърси сериозни отговори на шеговития въпрос: “А знаеш ли от кой джинс си?“. Като ни накара да се замислим над това “кои сме”, “откъде идваме” и ни помогне да осъзнаем личната си отговорност като носители на щафетата от миналите към бъдещите поколения.

Гост на първото издание на предаването е литературният историк проф. Михаил Неделчев, чийто вещ разказ от старата столица Велико Търново ни среща с неговия прадядо - героя от Сръбско-българската и Балканските войни генерал Иван Фичев, син на самобитния възрожденски архитект Колю Фичето. Ученият ще ни разкаже как по време на Балканската война и двете дъщери на генерала са изпратени на фронта като милосърдни сестри. ,,Нямам син, който да се бие, но имам две дъщери - те ще помагат като доброволки” отсича военачалникът и не прави компромис дори когато лазаретът им е изпратен край Чаталджа, където се водят тежки сражения.

През очите на гостите „Джинс“ ще ни пренесе в българските села и градове, включително онези, които сега са извън пределите на България, ще възкреси минало и традиции, ще ни помогне да преосмислим историческото и културното ни наследство. Предстоят ни и срещи с емигранти, у които споменът за родните места и предци е жив. Идеята зад “Джинс” е героите не само да споделят предаваните от поколения родови истории, но и предприемайки разходка в миналото, да преоткрият нови детайли от наследството си, което да обогати цялостния исторически контекст.

Водещият Андрей Захариев е добре познат на аудиторията на националната телевизия от емблематичните предавания “Библиотеката” и“История.БГ”, а екипът на “Джинс” допълват сценаристите Георги Проданов и Деяна Драгоева и режисьорът Еленко Касалийски.

Гледайте предаването “Джинс“ всяка събота, 17:30 ч. по БНТ1!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
41-годишен мъж е загинал, след като е скочил от Аспаруховия мост
41-годишен мъж е загинал, след като е скочил от Аспаруховия мост
Транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат на всеки 4 седмици
Транспортната комисия на ЕП реши камионите да се връщат на всеки 4 седмици