НОВИНИ

На полигон край Сливница унищожават бомбата, открита в София

Днес на военния полигон край Сливница ще бъде унищожена старата авиационна бомба, открита в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви".

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
06:52, 25.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Заради боеприпаса централната част на София вчера остана блокирана с часове от Орлов мост до улица "Оборище". Наложи се и евакуация на ученици и живеещите в района.

200-килограмовата бомба от времето на Втората световна война беше открита при изкопни дейности за метрото. Сапьори от Военното министерство обезопасиха и извозиха снощи със специален камион боеприпаса.

;

Още за акцията по изваждането и обезопасяването на бомбата - в прякото включване на Боряна Черганова.

проф. полк. Димитър Недялков, преподавател във ВА "Г.С. Раковски": Това е един пореден подобен случай на територията на София. 43-та -44-та година София е била основна стратегическа цел за съюзниците и на територията на София са паднали десетки хиляди авиационни бомби.

След откриването на бомбата вчера са взети съответните мерки и в момента тя е на място, където ще бъде обезвредена, обясни полк. Недялков.

проф. полк. Димитър Недялков, преподавател във ВА "Г.С. Раковски": Има, винаги има опасност от такива боеприпаси, макара и корозирали, макар и престояли във времето, вътре самата бомба с експлозива са прецедент, са казус - има случаи, в които подобни боеприпаси се взривяват, в този случай, за щастие всичко е минало безопасно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите Владислав Горанов и Бисер Петков представят Бюджет 2019 пред КНСБ
Министрите Владислав Горанов и Бисер Петков представят Бюджет 2019 пред КНСБ
БЧК отбелязва 140 години от създаването си
БЧК отбелязва 140 години от създаването си