1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг „Смокиня“, съобщиха от екоинспекцията в Бургас. По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който беше обвинен от прокуратурата, че е поръчал унищожаването на терена.

Бургас

От изготвената прецизна геодезична карта се вижда, че унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“ попадат на територията на няколко частни имота.

622 кв. м. дюни са разрушени в имота на собственика на луксозната каравана. Тежката техника е навлязла и в съседни имоти, включително и в малка площ в зоната на концесионера на плажа.

инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас: Най-голямата част и най-голямата площ от дюните-местообитания, които са унищожени, са в площта на собственика на караваната, когото прокуратурата задържа.

Според кадастъра парцелът от 680 кв. м. се води „земеделска орна земя -10 категория“ и е собственост на 46-годишния Иван Нончев.

© БНТ
Трима души бяха задържани за унищожаването на дюните до къмпинг „Смокиня“

Трима души бяха задържани за унищожаването на дюните до къмпинг „Смокиня“

Двама души са обвиняеми за унищожаването на дюните до къмпинг „Смокиня", съобщиха от прокуратурата. Това са багеристът и поръчителят, който според раз...

Той го купил през миналата година и веднага поставил луксозна каравана. Хора от къмпинга са чували, че той още тогава се е заканвал да премахне дюната, защото му пречела да вижда морето. От прокуратурата му повдигнаха обвинение за подбудителство и помагачество за унищожаване на природна забележителност и го пуснаха под гаранция от 10 000 лв.

Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“

Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“

Бургаската прокуратура се е самосезирала за разораните дюни на къмпинг „Смокиня“. Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва,...

Апелативният прокурор бе категоричен, че дюните, независимо в какъв имот, попадат са защитени от закона.

Любомир Петров, адм. ръководител на Апелативна прокуратура: Има данни, че част от дюните в тая територия са на плажната ивица, има данни, че част от тях са на частни имоти, но това не означава, че дори да е в частен имот обекта може да бъде разрушаван. Дюните са винаги изключителна държавна собственост и закона ги пази.

Законът предвижда за такова престъпление затвор до 3 години и глоба от 2 до 10 000 лв.