НОВИНИ

УНИЦЕФ срещна мненията на юношите, експертите и държавата

По данни на националната статистика в края на 2016 г. в България живеят над 630 000 подрастващи на възраст между 10 и 19 години. От УНИЦЕФ искат да предизвикат обществена дискусия за потенциала на именно тези млади хора. За целта срещнаха мненията на юношите, експертите и държавата в рамките на Националната конференция за юношеството, наречена: Възрастта на възможностите! Какво показват данните вижте в репортажа на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:33, 26.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

При прехода от детството към зрелостта - животът им е бурен, имат безброй терзания, но и предложения за всички онези сфери, които засягат техния живот.

Петър Младенов - ученик: Достъпът до здравно и сексуално образование в училище, а и извън него е един от ключовете, които могат да ни помогнат, така че ние да бъдем наистина достатъчно подготвени, активни и здрави.
Филип Славов- ученик: Според нас училището дава много знания, които не винаги са точно това, което ни трябва.

По данни на националната статистика 47 % от юношите у нас са в риск от бедност или социално изключване. Същевременно над 6000 деца са родени от деца. А през учебната 2015-2016 г. над 21 хиляди са напуснали училище. За тези предизвикателства думата имаха представителите на институциите:

Томислав Дончев - вицепремиер: Фокус на усилията на правителството е адресирането на проблема със всички необхванати или всички отпаднали деца от образователната система. 200 000 деца са необхванати. 3 000 деца сме успели да върнем обратно в клас.
Огнян Траянов - председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН: Образованието включва не само обучение, но включва и възпитание. Точно в тази възраст се дооформят и ценностната система на младежите.
Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ за България: Международното проучване показва, че инвестицията в юношите дава висока икономическа и социална полза и има директно влияние върху бъдещия живот на юношите сега и когато станат майки и бащи.

И младежите и възрастните признаха, че юношеството е точното време за учене и опит, развитие и изразяване на критично мислене по темите на днешния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов: Надявам се България да защити своите сънародници в Украйна
Юлиан Ангелов: Надявам се България да защити своите сънародници в Украйна
Прокуратурата в Смолян повдигна обвинение на младежа, пребил възпитателка
Прокуратурата в Смолян повдигна обвинение на младежа, пребил възпитателка