НОВИНИ

Управителят на НЗОК беше изслушан в Здравната комисия на НС

Страната ни е сред най-нередовните платци на задължения към чужди държави за лечение на българи зад граница - това заяви управителят на Здравната каса - професор Камен Плочев. Днес по искане на БСП за България той беше изслушан на извънредно заседание на Здравната комисия в парламента.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 21.02.2018
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Пред депутатите от здравната комисия проф. Камен Плочев аргументира решението си да поиска обсъждане на задлъжнялостта на касата. По думите му задълженията към други държави непрекъснато нарастват и към 31 януари тази година те вече възлизат на 271 милиона и 200 хиляди лева. От Касата изпратили писмо до здравния министър - да го информират за дълговете. И припомнили, че министерството им дължи 18 милиона и 29 хиляди лева. Твърдят, че за 2017 г. ведомството не им е платило нито лев. Затова в крайна сметка управителят на касата професор Плочев се обърнал към народните представители отново с писмо - да търси помощ.

проф. Камен Плочев - управител на НЗОК: Нашата молба е да ни помогнете да се справим, защото наистина нещата стават много тревожни. Никой не е поискал актуализация на бюджета. На такова нещо ние нямаме право, а и Конституциата не го позволява.
;

Здравният министър беше лаконичен.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Всичко, което имах да казвам вече го казах. Всичко е в ръцете на парламента.

Освен длъжник, страната ни не спазвала 18-месечните срокове за безлихвено разплащане към други държави. Затова в края на януари дошло писмо от Германия.

проф. Камен Плочев - управител на НЗОК: През 2018-та година да бъдат платени суми в размер на 46, 8 милиона евро, тоест 90, близо 100 милиона лева, а ние имаме както казахме 70 милиона.
Жени Начева - зам.министър на здравеопазюването: Просрочените задължения към 31 януари 2018 г. са в размер на 7 млн. 612 хил . лева. Има разлика между задължения и просрочени задължения. ние не считаме, че на този етап от годината има проблем с предоставянето заплащането ан медицинска помощ за тези цели.
;

От ГЕРБ съзряха и опит за политизиране на проблема. И припомниха още:

д-р Даниела Дариткова - председател на комисята по здравеопазването: Тази година се разполага със 73 милиона лева в сравнение с 60 милиона лева за 2017 г. Също така непознаването на процедурите не е извинение за липсата на съгласуваност и последователност в действията. Когато човек поема такава голяма отговорност и такъв пост първата му задача е да се запознае със своите правомощия и задължения.

От ляво попитаха защо за друго ведомство са отпуснати 100 милиона лева под натиска на синдикални организации още в началото на годината и сами си отговориха:

Славчо Велков - БСП: Това е от скрития резерв на Централния бюджет - т.н. резерв на бюджетарите от почти 3 милиарда лева. Тогава за какъв страх от актуализация ние говорим.

Относно твърденията на Плочев, че председателят на Надзорния съвет на касата и заместник-министър на здравеопазването се е месила неправомерно в работата на касата Жени Начева обясни:

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: Изпълнявам си правомощията и работим с професор Плочев, като управител на касата и в рамките на правомощията си като Надзорен съвет.

А има ли действително случаи на източване на българската каса през други държави ще стане ясно след като в надзора на касата бъде представен анализ от възложената вече проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската операция в Африн - пресечна точка на интереси
Турската операция в Африн - пресечна точка на интереси
Мнозинството свали Валери Жаблянов от поста на заместник-председател на НС
Мнозинството свали Валери Жаблянов от поста на заместник-председател на НС