Бюджетът на здравната каса трябва да се увеличи с поне 50% през следващите 2 години. Това коментира управителят на инситуцията. Според него така ще се осигури европейски достъп до медикаменти и здравни услуги на българките градани.

Според Дечо Дечев трябва да се предприемат дейсвия за увеличаване на приходната част на бюжета на здравната каса.

д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: На цялата политическа класа трябва да е ясно, че ако в близките 2 години бюджетът на НЗОК не се повиши поне с 50%, тоест от 4 милиарда да стане 6, проблемите, които ги виждат сега, ще им се сторят минимални, спрямо това, което ги очаква. Съсловието не може повече да продължава неговия труд да не бъде оценен реално.

Освен това според Дечев имало много скъпи лекарства,които още не са включени в списъка, с медикаменти, които заплаща здравната каса. По думите му в момента бюджетът за болнична помощ е достатъчен.

д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: Ако бъде концентриран в по-малко изпълнители те да бъдат напълно задоволени през тези 30 дни, като бюджет, но понеже изпълнителите са много се налага да има така наречените лимити.

Управителят на касата, коментира и проверките на договорите с лекари, зъболекари и болници, които му възложи Върховната административна прокуратура през тази седмица.

д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: Какво иска да се провери? Има ли отчет една фиктивна дейност, дали срещу парите, които е получил от здравната каса, той е изпълнил всички задължения, които има по тази дейност.

След 2 месеца Дечев трябва да предостави обощена инфромция на Върховната административна прокуратура за резутлатите от проверките.

Управителят на НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

Управителят на НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени услуги и изделия, е задължена да осигури мерки и действия за тяхното най-рационално използване....