НОВИНИ

Управление на риска при мащабни инфраструктури в българо-румънския регион

Как да се намали вероятността за създаване на рискови ситуации в мащабните инфраструктури в трансграничния регион България-Румъния. Това коментираха водещи специалисти от двете страни на Дунав на конференция в Русе. Целта е 100 хиляди души да бъдат запознати с ролята на тези предприятия и съоръжения и с нормалното им функциониране.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:14, 30.06.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В рамките на проекта ”Управление на риска при мащабни инфраструктури в българо-румънската трансгранична област” ще се организират курсове, на които водещи специалисти ще разясняват какви рискове може да предизвика функционирането на инфраструктурата и как да бъдат предотвратени.

Проф. Николай Михайлов от Русенския университет „Ангел Кънчев”: „Те ще бъдат направени под такава форма, която да е достъпна до по-голяма част от аудиторията, която обхваща широк кръг от хора, като ръководители на различни инфраструктури, общински, областни, премине се пред неправителствени организации, премине се през училища”.

Ръководителите ще могат да обменят опит, да дефинират възможните опасности, ще определят какъв тип комуникация е необходима за тяхното предотвратяване или при евентуална авария.

Митика Драгушин – директор по ядрена безопасност в Националния институт по физика и ядрено инженерство „Хория Хулубей”: „И сега можем да идентифицираме няколко от мащабните критични инфраструктури в региона - ядрените централи в Черна вода и в Козлодуй. Евентуално - складове за радиоактивни отпадъци, за нефтопродукти, или транспортна инфраструктура като Дунав мост. Всичко това ще допринесе за подобряване на управлението им.”

Според специалистите, така ще се подобри и сътрудничеството между звената и инфраструктурите от двете страни на реката. За финансирането на проекта са предвидени 800 хиляди евро по програма Интеррег за развиване на граничните зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от атентаторите на Ататюрк бил арестуван в България
Един от атентаторите на "Ататюрк" бил арестуван в България
Джулай морнинг с Джон Лоутън от URIAH HEEP
Джулай морнинг с Джон Лоутън от URIAH HEEP