НОВИНИ

Управляващи и опозиция обявиха победа на местните избори в Истанбул

За първи път от 25 г. опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град. Това сочат първите прогнозни резултати от провелите се вчера местни избори в страната. Управляващи и опозиция си оспорват победата в Истанбул. Вижте и още във включването на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
07:26, 01.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

До последно управляващите и опозицията си оспорвата победата в Истанбул - най-големият и важен град в Турция. Хиляди привърженици на Партията на справедливостта и развитието се събраха пред централата в Истанбул, за да отбележат изборната победа и за пръв път от много години настроението не е толкова празнично, а по-скоро минорно заради загубата на столицата Анкара.

Именно загубата в Анкара вгорчава празненствата тази нощ.

Мухамед, привърженик на Партията на справедливостта и развитието: Не е голяма работа, защото в крайна сметка Партията на справедливостта и развитието печели повечето градове в Турция. Това не е краят.

Всичко ще си остане същото след изборите, смятат привържениците на президента Реджеп Ердоган.

Миджуарит Фекчи, привърженик на Партията на справедливостта и развитието: Бъдещето на Турция ще е много добро, ако Реджеп Таийп Ердоган остане на власт още 10 години. Но какво може да се направи за икономиката? Икономиката в момента е зле, защото Америка и европейците водят икономически войни срещу нас, но след изборите тази война просто ще спре.

Въпреки горчивата загуба в Анкара и оспорваната победа с опозицията в Истанбул, тези хора вярват, че предстоят добри дни за Турция.

Турция днес гласува на най-критичните избори в своята история. Аз съм бизнесмен и ви казвам - бил съм в Румъния, България, всички балкански страни. Икономиката на Турция не е в по-лошо състояние от техните.
;

Със сериозно изражение президентът Реджеп Ердоган обяви, че Партията на справедливостта и развитието е първа политическа сила, но губи Анкара. Привържениците на управляващите защитиха своя лидер.

Според предварителните резултати Партията на справедливостта и развитието печели в централна и северна Турция, опозицията в - западната и южна част, а кюрдите - традиционно в Диарбекир.

Мурат Йеткин, независим журналист и политически анализатор: В турската политика да загубиш Истанбул, означава да загубиш Турция. Но поражението в Анкара също е важно, защото тя е столицата и това има огромен психологически ефект.

Загубата в Анкара, според анализаторите, означава, че Партията на справедливостта и развитието може би се изправя пред процес на загуба на влияние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция след изборите - коментар на проф. Анна Кръстева и проф. Владимир Чуков
Турция след изборите - коментар на проф. Анна Кръстева и проф. Владимир Чуков
Медии в Алжир съобщават, че президентът Бутефлика ще се оттегли
Медии в Алжир съобщават, че президентът Бутефлика ще се оттегли