Управляващите партии в Швеция - Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) и Партията на зелените (ПЗ) представиха проект за споразумение за съставяне на коалиция с подкрепата на Партията на центъра и Либералите, предадоха Франс прес и ТАСС.

Изборите в Швеция се проведоха на 9 септември 2018 г.
Изборите в Швеция се проведоха на 9 септември 2018 г. © БТА / АРХИВ

Четири месеца след парламентарните избори на 9 септември тези четири формации публикуваха програма от петнайсетина страници в сайтовете си. "Партията на Центъра и Либералите се съгласяват (настоящият премиер социалдемократ) Стефан Льовен да е премиер на правителство, съставено от социалдемократите и Зелените", се казва в текста.

Центристите и либералите тепърва трябва да получат одобрение от политическите си бюра. Тези четири формации имат 167 от 349-те места в парламента, с осем по-малко от необходимите за мнозинство 175. Възможно е бившата комунистическа Лява партия, която подкрепя управляващата коалиция от 2014 г., да изиграе роля на балансьор в тази конфигурация.

Шведският дясноцентристки Алианс се отказа от опитите да състави правителство

Шведският дясноцентристки Алианс се отказа от опитите да състави правителство

Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия Улф Кристершон заяви, че не е успял да събере достатъчна подкрепа за съставяне на дясноцентристката ко...