НОВИНИ

Има ли нужда от Национална педиатрия?

Темата за нуждата от Национална педиатрия и проблемите на детското здравеопазване в сутрешния блок на БНТ коментираха проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология и проф. д-р Иван Литвиненко, педиатър и детски невролог.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 27.12.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

"Присъствах и на дебата в Народното събрание, където и опозиция, и управляващи - всички започваха с изречението: "Да, такава болница трябва да има". Това е проблем, който години наред е подкрепян от всички, но не е намерил до ден днешен своето решение, но няма опонент. Въпросът е за пътищата, мястото, как да се направи, но не и че трябва да се направи - в това всички сме убедени". Това заяви проф. Добрин Константинов.

Проф. д-р Иван Литвиненко добави още, че откакто е повдигнат въпросът за Национална детска педиатрия, всички са единодушни, но остава въпросът дали това ще се осъществи.

Изграждането на Национална детска педиатрия е започнало преди 40 години и все още няма развитие по строежа.

В момента също има многопрофилна болница, но не в обема, който педиатрите биха искали и в който пациентите биха ползвали. Идеята е - когато пациентите отидат в болницата, да не се налага да ходят на консултации на различни места, да не се прехвърлят с линейки към други клиники, да се налага викането на консултанти. Важен е въпросът какви клиники да бъдат включени.

Проф. Добрин Константинов: Целта е да дадем максимален обем от грижи към нашите пациенти. Това би било и много добре за преподаването.
Проф. д-р Иван Литвиненко: Ние нямаме в момента интензивно отделение, нещо което е абсолютното условие за правилното развитие. Ние развиваме костно-мозъчна трансплантация, но ние зависим от нашите колеги, защото контактът и много бързият рефлекс, който може да бъде осъществен, ако сме общо, е изключително важен.

Взето е генералното решение за осъществяването на проекта за Национална детска педиатрия, но следват много стъпки, които трябва да бъдат изпълнени. Идеята трябва да бъде и осъвременена - какво е възможно и какво трябва да се направи. Планът, който е разписан преди 30 години, има нужда от осъвременяване, като всички клиники трябва да кажат дали биха се съгласили да участват в подобен проект.

Проф. Добрин Константинов: Новата наредба за специализации, ограничава специализациите и в частност по педиатрия. Намалява броят на специализиращите педиатри.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония изпълниха 15-а смъртна присъда през 2018 г.
В Япония изпълниха 15-а смъртна присъда през 2018 г.
Близо 4000 са жалбите до Комисията за защита на личните данни през 2018 г.
Близо 4000 са жалбите до Комисията за защита на личните данни през 2018 г.