НОВИНИ

Управляващите в Турция губят Истанбул, Анкара, Измир

Тежък удар за турския президент Реджеп Тайип Ердоган на местните избори. За първи път от 25 години управляващата Партия на справедливостта и развитието губи вота в столицата Анкара. Опозицията печели 7 от 12-те най-големи града на страната. В национален план управляващата партия събра 44% от гласовете, а опозиционната Народнорепубликанска партия - 30%. И двете партии претендират за победа в мегаполиса Истанбул. Сега оттам включваме нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.Вижте повече в прякото включване на Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 01.04.2019
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Резултатите донесоха обрат и драматизъм в последния момент, макар че президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието са първа политическа сила с 44% спечели общини в страната.

Според анализатори обаче, загубата на Истанбул, Анкара и Измир за пръв път от 25 години е сериозен удар по престижа на Ердоган и партията му. Именно от Истанбул той започна политическата си кариера.

84% е била избирателната активност.

7 от 12-те най-големи градове в Турция попаднаха в ръцете на опозицията.

;

Хиляди привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха пред централата в Истанбул. Зугабата на столицата Анкара, обаче, вгорчи празненствата.

Мухамед, привърженик на Партията на справедливостта и развитието: Не е голяма работа, защото в крайна сметка Партията на справедливостта и развитието печели повечето градове в Турция. Това не е краят.

Всички гледат към президента с очакване - какъв ще е следващият му ход.

Миджуарит Фекчи, привърженик на Партията на справедливостта и развитието: Бъдещето на Турция ще е много добро, ако Реджеп Таийп Ердоган остане на власт още 10 години. Икономиката в момента е зле, защото Америка и европейците водят икономически войни срещу нас, но след изборите тази война просто ще спре.
;

Опозицията също празнува.

Пред привържениците си в Анкара президентът Реджеп Ердоган обяви 15-а последователна изборна победа. И обеща:

Реджеп Ердоган, президент на Турция: През следващите 4-5 години няма да има избори. Какво ще направим през това време? Ще се фокусираме върху международните проблеми. Нашият приоритет е да заздравим икономиката, да продължим развитието и повишим заетостта.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу обяви: въпреки десетките нередности, демокрацията в Турция е победила.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на НРП: Обикновено казваме: "Турция спечели". След тези избори сега казваме: "Всички спечелихме". Готови сме да изпълним задълженията си, за да преодолеем икономическата криза.
;

В икономическото сърце на Турция и най-голям град цари неяснота.

Според експерти, президентът Ердоган е загубил от собствените си гласоподаватели.

Аху Йозюрт, журналист и
политически анализатор: Ердоган загуби поради много причини. Кюрдските гласове се прехвърлиха блоково към опозицията. Имаше протестен вот сред собствените му поддръжници.

Сега новите опозицонни кметове ще трябва да работят с местна администрация от управляващите, което е тест за новата президентска система

;

Президентът Ердоган беше поздравен от президента на Русия, Сърбия, Косово, Босна и Херциговина, Албания, Пакистан и Гвинея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Ботев Пловдив завършиха наравно на Герена
Левски и Ботев Пловдив завършиха наравно на Герена
От инициативен комитет „Лозенец“ поискаха строежът на „Златен век“ да спре
От инициативен комитет „Лозенец“ поискаха строежът на „Златен век“ да спре