Разследване на журналисти от няколко държави, обединени от Проекта за разследване на организирана престъпност и корупция, разкрива, че управляващият елит в Азербайджан е създал таен фонд на стойност близо 3 милиарда евро. От него в продължение на 2 години са били превеждани суми на европейски политици и са били правени луксозни покупки. Как, според разследването, е работела черната каса, кои са получателите и каква е българската следа - вижте в материала на Тоня Димитрова.

Азербайджанска перачница - така е озаглавено разследването на журналисти от няколко държави. Данните за него идват от анонимен източник, който ги е предоставил на датския вестник "Berlingske" в Копенхаген.

Те съдържат подробности за над 16 000 трансакции. Медиите, които участват в разследването, сред които британския "Гардиън" и германския "Зюддойче цайтунг", установяват схема за оказване на влияние, плащане на лобисти и европейски политици.

Операциите на стойност 2 милиарда и 800 милиона евро са извършвани в периода 2012 - 2014-а година, което означава, че средно всеки ден около 3 милиона евро са потичали от Азербайджан.

Източникът на тези средства не винаги е ясен, но според разследващите журналисти има достатъчно косвени улики, които показват, че те идват от компании, свързани с азербайджанския президент Илхам Алиев, министерства и Международната банка на Азербайджан, която неотдавна обяви банкрут.

Средствата са трансферирани в 4 офшорки, управлявани от Обединеното кралство, откъдето са разпределяни в различни държави, в това число Германия, Великобритания, Франция, Турция, Иран и Казахстан. Кои са получателите?

Първо в разследването се уточнява, че те не винаги са били наясно с оригиналния източник на средствата. Разследването посочва четири основни фигури от Европейския съюз, получили най-големи суми.

Най-много 2 милиона 179 хиляди е получил Лука Волонте - бивш председател на групата на ЕНП в Съвета на Европа, останалите двама са бивш продуцент на Си Ен Ен и и член на Християн-социалния съюз в Бавария - коалиционен партньор на Ангела Меркел.

Четвъртият получател е българин. Става въпрос за Калин Митрев - представител на България в Съвета на директорите в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Според разследването Митрев е получил 425 000 евро за консултантска дейност за частни азербайджански компании. В журналистическото разследване е поместен и официалният отговор на Митрев, който признава за преводите, получени по негови сметки в България и Швейцария, но заявява, че те са от законен бизнес.

Калин Митрев: Плащанията, за които правите запитване, са за консултанска дейност в периода от м. май 2011 г. до м. април 2014 г. за местна компания Avuar-Co LLC от Баку. Компанията работеше с Министерство на извънредните ситуации на Азербайджан върху мащабна правителствена програма за облекчаване и превенция на бедствените наводнения в басейна на реките Кура и Арас.

В прокуратурата у нас няма подадени сигнали по случай с Азербайджанската перачница, съобщи за БНТ Румяна Арнаудова. Въпроси за бизнеса на Митрев са зададени и към съпругата му Ирина Бокова, на които тя отговаря така:

Ирина Бокова: Не съм запозната с подробности от консултантския бизнес на съпруга ми, вашите въпроси за мението ми за Азербайджан са напълно неуместни. Като генерален директор на агенция на ООН, мой дълг е да развивам добри работни отношения със страните-членки на организацията. В това отношение Азербайджан не е изключение.

Потърсихме за повече подробности Ирина Бокова, но не успяхме да се свържем. Около 800 000 евро от азербайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица.

Няма коментар по случая от азербайджанските власти.


Реакцията на Азербайджан

От Баку определиха журналистическото разследване като "хайверна дипломация" и провокация, финансирана с парите на финансиста Джордж Сорос. Нито президентът на Азербайджан, нито неговото семейство е свързано с обвиненията в публикацията, която носи провокационен характер, гласи съобщение на пресслужбата на Илхам Алиев.