НОВИНИ

Ураган и градушка нанесоха щети в Северна България

Силна градушка и ураганен вятър нанесоха сериозни щети в Свищовско и Русенско. Има изкоренени дървета, скъсани електропроводи, унищожена е реколтата, наводнени са много имоти и пътища. Все още е преустановено движението на влаковете по трасето Левски - Свищов, заради пропадане на 200-метров насип под релсите в района на жп спирката в село Морава.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
18:06, 17.05.2019
10757
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Най-значителни щети нанесе стихията в Свищовските села Морава и Деляновци. Екипи на пожарната цял ден отстраняваха паднали дървета върху покривите на къщи. Спасителни екипи разчистваха пътя към село Морава от кални наноси. Бурята придружена с градушка е унищожила овощните дръвчета и зеленчуците в градините. Екипи на електроразпределителното дружество работят непрекъснато, за да отстранят авариите.

Еленка Крумова - жител на село Морава: В градината всичко е долу, пипер, домати, всичко е долу, заринато в кал. Много страшно беше. За малко беше, но беше ужас, отвсякъде хвърчаха клони, вятър, градът беше голям и силен.
Мария Флорова - жител на село Морава: Борът, който падна навънка, на улицата, скъса жиците и ми откачи конзолата на къщата.

Пороят е повредил и жп линията Свищов - Левски. Машинистът е успял да спре навреме и няма пострадали.

Стефан Димитров - началник на Кризисен щаб на община Свищов: Хората не можеше да бъдат извозени, да продължи влакът, трябваше да организираме към 12-12 и нещо автомобилен транспорт.

Силната буря снощи в Русенско напълно е съсипала селскостопанските насаждения.

Николай Николов - кмет на село Долна Студена: По моя информация, според земеделци, с които разговарях тази сутрин, между 70 и 80% от есенниците, всичко е заминало.
Георги Григоров- земеделец от село Долна Студена: Нямам застраховка на посевите, нямам доверие и на застрахователните компании.

Земеделците от община Ценово са отчаяни от големите щети, но смятат отново да засеят нивите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти
738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар