Тежки наводнения застрашават Северна Каролина. Ураганът „Флорънс“ отслабна, но силните дъждове над американския щат продължават. Нивото на реките е критично. Повече от 18 са жертвите на стихията до момента.

Проливните дъждове в Северна Каролина вече разрушиха десетки хиляди домове. Нова опасност за щата са реките, които заплашват да прелеят. Най-засегнат от пороите е крайбрежният град Уилмингтън, който е напълно откъснат от щата. Евакуираните жители на града бяха предупредени да не правят опити за завръщане по домовете си.

Националната метеорологична служба предупреди за повишен риск от свлачища най-вече в западната част на щата. Домакинствата без електричество вече са малко над 650 хиляди. Някои от жителите, запазили доброто си настроение, вече се възползват от отслабването на бурята и излизат да поплуват.

Жена стои до наводнения си дом в американския югоизточен щат Северна Каролина
Жена стои до наводнения си дом в американския югоизточен щат Северна Каролина © БТА

Проблемът с храната и стоките от първа необходимост обаче остава. Пострадалите чакат с часове пред магазините. Властите планират снабдяването на откъснатите райони с вода и храна по въздушен път.

Ураганът Флорънс отслабна до тропическа буря, очакват се проливни дъждове

Ураганът Флорънс отслабна до тропическа буря, очакват се проливни дъждове

Бурята Флорънс, която засегна югоизточното крайбрежие на САЩ, отслабна до тропическа буря. Въпреки това опасността остава. Очакват се проливни дъждове...