НОВИНИ

Ураганът "Ирма" опустоши Карибите, удари Куба и върви към Флорида

Ураганът "Ирма" връхлетя Куба със сила, каквато не е виждана от десетилетия. Преди това бурята, която нарасна до пета степен, нанесе огромни щети на Карибите. Там са загинали повече от 20 души. Следващата спирка на "Ирма" - една от най-силните бури в Атлантика от един век насам, е Флорида. Властите наредиха евакуация на една четвърт от населението на американския щат. Във връзка с тази ситуация в българското посолство във Вашингтон е създаден кризисен щаб. Всеки може да се свърже на денонощния дежурен телефон, от щаба съветват да не се подценява ситуацията и да се изпълняват указанията на властите - 001 202-387-5770.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:16, 09.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Ураганът "Ирма" връхлетя архипелага Камагуей в североизточната част на Куба. През острова минава окото на толкова мощен ураган за първи път от 85 години насам. Засегнати са сериозно крайбрежни райони, каза нашият сънародник Самуил Цеков, който е в Хавана.

Самуил Цеков, Хавана: Имало е ветрове от близо 250 км/ч., което е вдигнало също нивото на морето и е съборило много къщи. Има над 1 млн. евакуирани от северните брегове на страната.

Куба e известна с добрата организация за евакуации при бедствия. Евакуирани бяха дори обитателите на делфинариума на остров Кайо Гилермо. Около 50 000 туристи напуснаха страната. Туризмът ще понесе сериозни загуби от бедствието.

Това важи за целите Кариби, които бяха пометени от урагана. На островите Сен Мартен и Сен Бартелеми ситуацията е катастрофална. Вече са пресметнати щети за 1 млрд. и 200 млн. евро. Там е обявен и червен код на тревога, защото идва нова стихия - ураганът "Хосе".

Силата на урагана "Ирма" намаля, но това не отслабва опасността за Флорида, където го очакват утре. Подготовките са приключили. Властите призоваха 5 млн. и 600 хиляди души да се евакуират. Това са направили наши сънародници, но ураганът е сменил посоката си и вече се очаква да удари там, където са отишли.

Белла Белчева, Флорида: И сега дилемата е дали да караме обратно до нашия град, който е на източния бряг, или да караме на север към Джорджия, Алабама. По принцип при нормално каране е 7-8 часа път. Със задръстване и неочаквани забавяния може да бъде и 20 часа път. Моето семейство взе решение да останем тук, защото хотела, в който се настанихме е построен преди 7-8 години и се предполага, че е направен по регулация да има защита срещу урагани.

Властите призовават хората да не тръгват на път, когато удари бурята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Качествено ли се ремонтира столичният булевард Дондуков?
Качествено ли се ремонтира столичният булевард "Дондуков"?
БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ
БЧК отбеляза Световния ден на първата помощ