НОВИНИ

Ураганът "Ирма" отново усили мощта си до пета степен

"Ирма" връхлетя североизточното крайбрежие на Куба. Ураганът продължава да бъде от пета, най-висока степен. По пътя си "Ирма" помете островите в Карибския басейн, жертвите на стихията са вече над 20. Очаква се да засегне сериозно американския щат Флорида, въпреки че леко измества маршрута си.

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 09.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Властите във Флорида призоваха повече от 5,5 милиона души - над една четвърт от населението на щата - да се евакуират заради наближаващия ураган. Губернаторът посъветва хората да го направят навреме, а не да чакат последния момент. От дни в щата тече усилена подготовка за справянето с "Ирма". Хората се запасяват с продукти от първа необходимост, заковават прозорците и вратите си, слагат торби с пясък пред жилищата си. Мнозина са избрали да преживеят "Ирма" в специално обособени за това места, като този физкултурен салон. Част от хората тук са преживели "Андрю", но сегашният ураган ги плаши повече.

Ан Самюелс, жител на Маями: Признавам, много ме е страх, защото "Ирма" е по-мощна от "Андрю". Да оцелея след "Андрю" беше най-тежкото нещо в живота ми... тогава имах две малки деца, семейството ми - 8 души, се бяхме събрали в дрешника.
Стив Ортега, жител на Маями: Много съм притеснен... Преживях "Андрю" когато бях на 5-6. Бях дете, но никога няма да забравя ужасяващия шум.
Милтън Робинсън, жител на Маями: Притеснението е голямо... защото не знаеш какво ще завариш когато си тръгнеш от тук - в неделя или понеделник.
;

Местните подразделения на службите за пожарна безопасност, гражданска защита и полицията са мобилизирали целия си персонал. От съображения за сигурност две атомни електроцентрали във Флорида вече са затворени, възможно е части на щата да останат без електричество с дни, предупредиха властите. Прогнозите са, че с достигането на земята, "Ирма" ще намали мощта си, но очакванията са за вятър със скорост около 250км/ч и поройни дъждове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Библиотеката във Варна е дигитализирала повече от 81 стари периодични издания
Библиотеката във Варна е дигитализирала повече от 81 стари периодични издания
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ