НОВИНИ

Ураганът "Ирма" продължава да вилнее в Карибския басейн

Ураганът "Ирма" продължава да вилнее в Карибския басейн, а жертвите на стихията вече са 13, съобщава се за най-малко 23 ранени. Повече от 33 часа "Ирма" е ураган от най-високата пета степен, а това я прави най-продължителният циклон в историята на метеорологоята, според френски специалисти. Ураганните ветрове и поройните дъждове се придвижват към Доминиканската република и Хаити, за "Ирма" се готви и американският щат Флорида.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:35, 07.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

"Ирма" се стовари върху островите в карибския басейн с цялата си мощ и сила. Ураганът от пета категория, най-силнят от десетилеите насам, връхлетя със скорост на вятъра над 290 км/ч и пориви до 350 км/ч, на места за няколко часа са паднали тримесечните норми дъжд.

Най-засегнатата е островната държава Антигуа и Барбуда. И ако Антигуа, където живеят около 80 хиляди души, по чудо се е разминала без сериозни щети, то Барбуда, чието население е близо 1 600 души, буквално е изравнена със земята. 95% от сградите на острова са разрушени и под вода.

Гастон Браун, министър-председател на Антигуа и Барбуда: "Това, което видях, е покъртително. Абсолютно опустошително. Смятам, че степента на разрушения в Барбуда е безпрецеднтна.

За възстановяването на острова ще са необходими не по-малко от 100 милиона долара, изчислява Браун.


;

Изкоренени дървета, отнесени покриви, купища лодки и коли - такава е картината на френско-холандския остров Сен Мартен. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че материалните щети са изключително тежки. В холандската част се намира третото по големина летище в Карибския басейн, което е почти напълно разрушено.

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът Еманюел Макрон ще посети засегнатите от бурята френски острови в Карибско море веднага щом метеорологичните условия позволят.

"Ирма" остави без ток повече от половината от 3-милионното население на Пуерто Рико.

Съли Санчес, Агуада, Пуерто Рико: Ще опитам да изляза, но много духа, всъщност цялата ми кола се люлее. Бурята още не е в разгара си, но вятърът се усилва, а вълните стават все по-високи.

Ураганът премина през Ангила и Британските Вирджински острови. В Лондон се свиква заседание на специализирания комитет Кобра, на който ще бъдат обсъдени последствията от "Ирма".

На пътя на стихията са още Доминиканската република, Хаити и Куба. В американския щат Флорида, където ураганът се очаква в събота, вече е обявено извънредно положение и тече евакуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС
Изслушаха кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС
„Виена танцува валс” на фестивала „Тримонтиада”
„Виена танцува валс” на фестивала „Тримонтиада”