НОВИНИ

Ураганът "Ирма" удари най-южната част на Флорида

"Ирма" удари Флорида като ураган от четвърта категория. Първи на пътя ѝ се оказаха южния архипелаг Флорида Кийс. Оттам се съобщава за мъж, загинал при автомобилна катастрофа. Стихията дойде с ветрове със скорост от 209 километра в час и проливни дъждове и продължи към западното крайбрежие на щата. Наредена беше евакуация на близо 6,5 милиона души заради риск за живота при приливни вълни с височина до около пет метра - колкото къща. Щетите от ураганите в Карибския басейн и Северна Америка ще струват на застрахователите 200 милиарда долара, прогнозира секторът.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:45, 10.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Над един милион жилищни и обществени сгради във Флорида вече са без ток, 77 хиляди души са настанени във временни убежища. Първи силата ѝ изпита крайния южен остров Кий Уест. Целият архипелаг Флорида Кийс е съставен от коралови островчета с едва няколко метра надморска височина. Оставането там е равнозначно почти на самоубийство, предупредиха властите. Въпреки едноседмичната подготовка мащабите на стихията са плашещи, изтъкна губернаторът на Флорида.

Рик Скот - губернатор на Флорида: Опазването на живота на хората е наш абсолютен приоритет. Няма да бъдат пожалени ресурси или пари за защита на хората. Призовавам всеки да провери съседи, семейството си и приятелите си. Ако познавате някой, който подлежи на евакуация, уверете се, че планира да тръгне.

Губернаторът е особено разтревожен за западното крайбрежие, където се очакват силни морски приливи. Той вече се е чул многократно по телефона с президента Тръмп. Въпреки призивите на властите за евакуация, някои жители предпочетоха да останат.

Във Форт Лодърдейл идването на "Ирма" бе известено с възникване на торнадо. Пътя на стихията е към Мексиканския залив близо до населени места като Сейнт Питърсбърг и Тампа. Засега там няма пряк сблъсък със стихията, която е без прецедент за последния близо век. В района Тампа бей с население три милиона не са преживявали такъв ураган от 1921-ва година.

В Маями валят поройни дъждове и духат ветрове със скорост над 100 километра. Траекторията на урагана обаче непрекъснато се мени при движението ѝ със скорост 10-15 километра в час. Всякакви компютърни модели обаче са относителни при фронт на бурята с широчина 500-600 километра.

За мнозина окончателната развръзка предстои. В "Туитър" метеорологичният център "Кий уест" съветва хората да не си свалят обувките от краката и да си сложат каски, ако имат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: През октомври започват преговори с Румъния за Дунав мост 3
Бойко Борисов: През октомври започват преговори с Румъния за "Дунав мост" 3
Кейт Уинслет: Заснемането на Планината между нас беше страшно
Кейт Уинслет: Заснемането на "Планината между нас" беше страшно