НОВИНИ

Ураганът Харви потопи Тексас

Трети ден продължава бедствената ситуация в щата Тексас заради преминаването на урагана Харви. Проливен дъжд и ураганен вятър оставиха десетки хиляди домакинства без ток. Пред последното денонощие обстановката се влоши особено в Хюстън, а кметът на града се извини, че не е наредил принудителна евакуация на населението. В Тексас не е имало подобно природно бедствие от повече от 50 години.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:40, 28.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
ураганът харви потопи тексас

Буря, каквато Хюстън никога не е виждал - така определиха последствията от урагана Харви. Количеството на падналия дъжд надхвърля 75 см= на кв. м., улиците се превърнаха в реки. Очаква се само тази седмица, в града да паднат обичайните за цяла година количества валежи. Стихията е отнела живота на най-малко петима души.

Спасителните служби са получили хиляди сигнали за помощ от бедстващи хора. Повечето са принудени да чакат хеликоптери и лодки, качени на покривите на домовете си.

Един жител на Хюстън сподели, че в жилището му плуват риби. „Представяте ли си?“, възкликна той. Друг жител само сподели, че се радва да е жив след природната стихия.

Водата е до колене, а вятърът духа толкова силно, че кучето ми полетя във въздуха. Аз едва се задържах изправен. Просто щеше да ни отнесе. Това, което се случва, е ужасна трагедия. Благодарен съм на спасителните екипи, без тях сега нямаше да съм жив.

Щастлива случайност спасява шофьор на камион, заседнал на наводнен път. Репортер, която предава на живо от мястото на бедствието, го забелязва и успява да сигнализира спасителен екип, който иначе е щял да търси бедстващи в друга посока.

Репортер: Не знам от колко време този човек е тук, нито в какво състояние е. Сигурна съм, че е много мокър и уплашен. Притеснявам се за него.

Хюстън остава напълно блокиран. Наводнени са двете летища в града, затворени са и основни пътни артерии. Евакуирана е една от най-големите болници. Бавната скорост, с която се придвижва бурята, я прави още по-опасна, защото така в продължение на няколко дни поройни дъждове валят на едно и също място и причиняват катастрофални наводнения. Очаква се ураганът Харви да се задържи над Тексас поне до четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК започва обществена кампания за контрол над парите за здраве
НЗОК започва обществена кампания за контрол над парите за здраве
Гимназисти сами ремонтираха кабинета си по история
Гимназисти сами ремонтираха кабинета си по история