НОВИНИ

Ураганът Матю достигна щата Флорида

Опустошение и смърт след урагана Матю в Хаити. Най-силната буря от десетилетие в Карибския басейн отне живота на повече от 400 души. Бурята премина и над американския щат Флорида и продължава на северозапад.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:37, 07.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
ураганът матю достигна щата флорида

Угаганът Матю остави след себе си диря от изравнени със земята селища. В град Джереми са унищожени 80% от сградите, само в едно градче са загинали 50 души. Повечето са загинали заради паднали дървета, отломки от къщи и във водите на придошли реки. Очаква се броят на жертвите да расте.

В Хаити днес затишието след бурята показа мащаба на разрушенията. Десетките хиляди останали без дом се готвят да спят на земята, огромна е нуждата от чиста вода. 350 000 души се нуждаят от помощ в най- изостаналата държава в западното полукълбо. Благотворителни организации започнаха набирането на средства в помощ на Хаити.

От Космоса бурята изглежда не по-малко страховита. Говорител на метеорологичната служба към ООН я сравни с много голям и много лош звяр, който сега насочва своята ярост към Флорида, Джорджия и Южна Каролина.

С ветрове със скорост 195 км/ч и проливни дъждове в следобедните часове Матю връхлетя Флорида. Крайбрежните градове бяха напълно опустели. Мнозинството от хората се евакуираха, останалите бяха затворени в домовете си.

Бурята нанесе щети на много сгради, има предупреждение за възможни наводнения. Макар, че отслабна до трета категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, Матю остава много опасен, предупреди американският Център за наблюдение на ураганите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови кошчета за отпадъци в Гоце Делчев
Нови кошчета за отпадъци в Гоце Делчев
Екатерина Захариева се срещна с президента на Евроджъст Мишел Конинкс в Хага
Екатерина Захариева се срещна с президента на Евроджъст Мишел Конинкс в Хага