Най-силната буря, преминавала през Флорида за последния четвърт век, взе най-малко една жертва и нанесе огромни материални щети.

Макар вече да отслабва до обикновена тропическа буря, Майкъл достигна сушата като ураган от четвърта степен по скалата на Сафир-Симпсън и отне живота на един човек по пътя си през северозападната част на Флорида. Според местните власти човекът е бил ударен от падащо дърво.

С ветрове от 250 км/ч стихията нанесе значителни щети и предизвика наводнения в крайбрежните зони. Без електричество останаха повече от 400 000 домакинства и бизнес сгради във Флорида, Джорджия и Алабама.

Рик Скот, губернатор на Флорида: Ураганът Майкъл е най-лошата стихия, която Флорида е преживявала. Това е една от най-мощните бури в Съединените щати.

По думите на губернатора на Флорида Рик Скот на населението се оказва подкрепа по земя, въздух и вода. Работи се по отстраняването на аварии, оказва се медицинска помощ, раздават се храна и вода.

Около 3500 военни са мобилизирани, за да помагат за разчистването след урагана, а 1000 души са ангажирани в издирвателни операции. Близо 375 000 души във Флорида получиха нареждане за евакуация.