НОВИНИ

Урбекс туризмът набира популярност в България

Все по-голяма популярност в България през последните години набира т. нар. урбекс туризъм или посещение на ръба на закона на рушащи се сгради и изоставени обекти. Посетителите са най-вече чужденци, а сред местата, които през последните години привличат туристи, са старите комунистически паметници като Бузлужда. Интересът е толкова голям, че французин в Пловдив създава собствен комунистически тур. Какви са възможностите пред урбекс туризма у нас разказват Цветелина Катанска и Станислав Златев.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска оператор: Станислав Златев
21:11, 22.02.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Новата вълна на урбекс туристи се дължи на пуснатия през 2019 г. минисериал "Чернобил", признават експерти. Все повече са хората, които искат да надникнат зад желязната завеса и да усетят духа на комунистическия свят. В повечето случай - на ръба на закона.

Въпреки потенциалната опасност, която представляват и засилената охрана, все още има туристически групи, които проникват в изоставените тютюневи складове в Пловдив.

проф. Йорданка Алексиева, Университет по хранителни технологии: Някой ще каже какво му е интересното да ходиш да се ровиш из стари на пръв поглед грозни неща, всичко зависи от интереса на човек, от фантазията, от начина, по който той се представя, че е протичал животът на хората, как е протичало производството.

Затова и експертите съветват да бъде потърсена възможността за реновация на подобни сгради. А че има интерес към този вид туризъм, го доказва и един французин, дошъл в Пловдив преди 12 години, за да прави вино. Днес той не само живее тук, но и провежда т.нар. комунистически турове.

Ги Лабери: Туристите искат да разберат какво е било зад Желязната завеса между 1944 г. и 1989 година, любопитни са да разберат какво се е случвало тук и затова създадохме този комунистически тур.

Любимата история на Ги за Пловдив е тази за Кока Кола и статуята на Альоша. Той разказва на туристите как именно в България е построен първият завод на американската марка, а над него се е изправял комунистическият паметник.

Ги Лабери: Движим се през различните квартали на Пловдив, за да разгледаме.

Друго място, което привлича урбекс туристи от чужбина, е изоставеният паметник на Бузлуджа. Въпреки че влизането в него е забранено заради опасност от падащи предмети, много хора успяват да влязат и да се снимат вътре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една на милион: Среща с Адриана, която има шанс да заживее на Марс
Една на милион: Среща с Адриана, която има шанс да заживее на Марс
Кога ще влезем в чакалнята на еврозоната?
Кога ще влезем в чакалнята на еврозоната?