НОВИНИ

Урок по родолюбие в Хуманитарната гимназия в Благоевград

Националната хуманитарна гимназия в Благоевград се включи в инициативата „Урок по родолюбие”. Режисьорът Искрен Красимиров представи пред децата два документални филма за Левски и Ботев и ги запозна с живота и делото на националните ни герои. Инициативата стартира преди три години, като вече са проведени над 400 такива урока в цялата страна.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:10, 14.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Инициатор на уроците по родолюбие е Искрен Красимиров, който е и праправнук на Никола Минков, един от героите в Ботевата чета. Преди три години Искрен създава проекта „НЕзабравима България” и започва да обикаля различни училища в страната, за да преподава родолюбие в класните стаи.

Искрен Красимиров: „Учим децата на родолюбие, на тези забравени герои, на тази забравена дума, на тези забравени ценности бих казал. Мотивацията ми е децата да знаят нашата история и да се гордеят, защото много се опитват да ни мачкат, много се опитват да ни обезличат, да не се говори, че сме българи, европейци или други, не – ние сме си българи и се гордеем с това.”

Над 100 деца от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград се включиха в урока и си тръгнаха с нови знания за живота и делото на Ботев и на Левски.

Ивайло Иванов: „И двамата са български герои, патриоти, много важни личности за България и за нейното освобождение, разбира се, и с две думи – велики българи.”
Петя Чилева: „Много ме впечатли това, че беше доста интересно и това колко добри бяха хората, които играеха тези персонажи.”
Ивайло Иванов: “Трябва да сме патриоти и да помним от къде сме и кои сме, защото българският народ е един велик народ.”

Искрен Красимиров и екипът му са заснели още няколко художествено-документални филма за Софроний Врачански, Иван Вазов, цар Борис, Алеко Константинов и други народни будители и национални герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК изработва стратегия срещу фалшивите новини
ЕК изработва стратегия срещу фалшивите новини
Студент представя модно ревю, вдъхновен от българската литературата
Студент представя модно ревю, вдъхновен от българската литературата