НОВИНИ

Уроците на Махатма Ганди

"Даровете на гнева - уроците на моя дядо Махатма Ганди" - тази първа по рода си книга е вече в ръцете на българския читател. Даниела Кънева разказва за необикновеното в нея.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:40, 28.07.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Още на корицата е извадена мъдростта на Махатма Ганди: "Използвай гнева си мъдро. Бъди промяната, която искаш да видиш в света." За една от най-силните личности на миналото хилядолетие в нашата човешка цивилизация - Махатма Ганди, е писано много.

Особено за неговия поход "Сатия Граха"- пътят към истината, в който той обединява всички слоеве от всички етноси, религии на субконтинента - както наричат Индия във времето. И с Не-насилие извоюва независимостта на Индия.

Следвайки древното индийско верую "дхарма виджай": "Победа с мирни средства". И може би не случайно именно сега - 70 години след обявяване на Независимостта на Индия - излиза тази книга на неговия внук - Арун Ганди - "Даровете на гнева - уроците на моя дядо Махатма Ганди" - лична изповед на един човек, който още 12-годишен тръгва с Махатмата сред хората.

И разказва съкровено като дете за уроците, които той е получил от своя дядо - оказва се един обикновен човек с голямо сърце, отдаден на хората. В мемоарната по същество книга Арун Ганди разкрива 11 урока на Махатма Ганди, като:

  • Използвайте гнева си за добро;
  • Не се страхувайте да изразите открито позицията си;
  • Ценете самотата;
  • Осъзнайте значимостта си;
  • Възпитание на децата чрез ненасилие;
  • Смирението е сила.

30 години журналист в големия вестник "Таймс ъф Индия" и световно известен лектор по въпросите на ненасилието - Арун Ганди посвещава книгата си на своите внуци и на всички новородени и още неродени деца по света: "Ако искате да спасите този свят от унищожение и да го промените за добро, помнете: Промяната започва от вас!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на водата организират в разложкото село Баня
Празник на водата организират в разложкото село Баня
Половин София отново остава без топла вода от 30 август до 11 септември​
Половин София отново остава без топла вода от 30 август до 11 септември​