Урсуа фон дер Лайен се оттегля в сряда от поста на министър на отбраната на Германия. Това тя съобщи в социалните мрежи. В родината ѝ се очаква тя да бъде избрана, въпреки вероятността за малко мнозинство. Ако това стане, тогава на голямата тактика на вечното прегръщане, която прилагаше Юнкер, ще бъде сложен край. Фон дер Лайен е човек, който преследва целите си, докато не ги реализира, казва в интервю БНТ нейният биограф Даниел Гофарт. Мария Стоянова разговаря с него в Берлин.

Чуждестранните кореспонденти в Германия изведнъж се вълнуват само от случващото се в Брюксел. Дори брифингът на правителствения говорител в понеделник, днес не представляваше интерес. В центъра на вниманиетое журналистът, автор на една от най-високо оценяваните биографии на фон дер Лайен.


Даниел Гофарт, автор на "Канцлер в запаса": В деня, в който съобщиха името й за Европейската комисия, бях много изненадан. Както и останалите наблюдатели също.В предишни години тя е споменавана като генерален секретар на НАТО, като върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика, но че може да стане председател на Европейската комисия изненада Германия.

Урсула фон дер Лайен е родена и израснала в Брюксел, докато баща й е работил в Европейската комисия. Живяла е в Съединените щати и там се ползва с много добро име.

Даниел Гофарт не смята, че ако заеме новия висок пост, тя ще предприеме промени в политиката към Русия. Според него фон дер Лайен няма да прави ревизия на газопровода "Северен поток 2", който вече е изграден.

Даниел Гофард, журналист в сп. "Фокус": По въпроса за Шенген, мисля че Манфред Вебер стигна твърде далеч с обещанията. Г-жа фон дер Лайен каза, при представянето си в Европейския парламент, че много внимателно ще огледа въпроса за разширяването на Шенгенското пространство и страните, които изпълняват критериите трябва да бъдат приети. Това отчитам като позитивна нагласа.

В покера за мястото ѝ начело на ЕК, фон дер Лайен залага всичко на една карта. Ако не бъде избрана, няма да довършва мандата си начело на министерството на отбраната. Канцлерът Меркел приветства решението ѝ. Провалът обаче ще предизвика криза на европейските институции и ще се отрази пряко върху правителството в Берлин, което и без това е разклатено от социалдемократите.

Политологът Екарт Щратеншулте за избора на Урсула фон дер Лайен

Политологът Екарт Щратеншулте за избора на Урсула фон дер Лайен

"Биографията на госпожа фон дер Лайен вероятно е натежала. Тя е родена в Брюксел, говори френски, английски, а и немски", това е една от причините за...