Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнав Европейския парламент в Брюксел с групата на Консерваторите и Реформистите, част от която са българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Фон дер Лайен е тази седмица в Брюксел и провежда срещи с политическите групи в Европейския парламент в опит да ги убеди да гласуват за нея следващата седмица.

Вижте повече подробности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Справянето с миграцията, сигурността, Брекзит и пренебрегването на Централна и Източна Европа при разпределението на топ позициите в Европа. Това са били част от темите, които евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти са обсъдили с Урсула фон дер Лайен.

Според участници в срещата, германката не е била убедителна в отговорите си по всички теми. Предстои обсъждане на номинацията й вътре в групата още една среща непосредствено преди гласуването в пленарна зала следващата седмица.

Не е сигурно дали фон дер Лайен ще получи подкрепата на консерваторите и реформистите.

Вчера кандидатът за председател на Европейската комисия имаше разговори и със Зелените в Европарламента. Утре тя отново ще се срещне с тях. Зелените също не са убедени, че ще подкрепят фон дер Лайен в пленарна зала. Те очакват от нея ясни ангажименти, свързани със спазването на върховенството на закона в някои държави и борбата с климатичните промени.

Урсула фон дер Лайен вече се срещна с групата на Европейската народна партия, към която принадлежи тя самата. Предстоят й срещи с либералите от групата Обнови Европа и групата на социалистите и демократите.

За да бъде избрана за председател на Европейската комисия следващата седмица, тя трябва да получи подкрепата на 376 евродепутати.

Междувременно фон дер Лайен вече има свой кабинет в сградата на Европейската комисия и временен екип от чиновници, сред които има и един българин.

Урсула фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер

Урсула фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие днес Урсула фон дер Лайен, която ще го наследи на поста, ако Европарламентът одобри кандидат...