НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Тази ЕК ще е гъвкава и модерна

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповести ресорите на новите еврокомисари на специална пресконференция в Брюксел.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:19, 10.09.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света
урсула фон дер лайен гъвкава модерна

В началото на своето изказване Урсула фон дер Лайен благодари на Жан Клод Юнкер и каза, че е научила много от него.

Искам комисия, която да води с решителност, която да се съсредоточи с основните проблеми и да намери отговори, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и нов тласък за европейската демокрация.

Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани, каза още тя.

Нашите цели са също да намалим административната тежест, когато създаваме нови закони – тогава също ще прилагаме принципа на заместване. Искаме да намалим бумащината, заяви председателят на ЕК.

Франс Тимерманс ще бъде изпълнителен зам.-председател за европейския зелен договор. Искам Европа да бъде износител на най-добри практики и той ще води работата по европейския зелен договор и ще води работата по климата.

Маргрете Вестагер ще води работата по цифровата Европа, съобщи председателят и добави, че Вестагер ще координира работата си с комисаря по конкуренцията, иновации и младежта, заетост и правосъдие.

Валдис Домбровскис ще ръководи работата по икономика в полза на хората. Той също ще бъде комисар по финансовите услуги.

Силви Гулар ще води дейността по промишлена политика и единен цифров пазар.

Запазването на върховенството на закона ще остане на основен приоритет за Европа, именно затова комисар по въпросите на правосъдието ще е Дидие Рейндерс.

Искаме да дадем нов тласък на демокрацията, важно е гласът да бъде чут и всеки да може да участва в начина, по който обществото е изградено, каза още Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисар по регионалната политика ще е Дубравка Шуица от Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел получава ресор „Иновации и младеж“ в новата ЕК
Мария Габриел получава ресор „Иновации и младеж“ в новата ЕК
Гърция създава два нови транзитни мигрантски лагера
Гърция създава два нови "транзитни" мигрантски лагера