НОВИНИ

Условията на България преди срещата ЕС - Турция

България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел. София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България, ще се търсят обективни критерии за либерализация на визите и финансова помощ.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:13, 11.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В писмото на премиера Бойко Борисов до европейските лидери и до председателите на европейските съвет, комисия и парламент се очертава позицията на България на срещата на върха следващата седмица. София припомня, че не всички външни граници на Европейския съюз са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения.

Проектът за споразумение с Турция, изненадващо предложен този понеделник, предизвика несъгласието на някои държави. България иска Европейският съюз да не се концентрира само върху мигрантския път от Турция към Гърция, а условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути.

България настоява и либерализирането на визите за турски граждани да стане само след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия и се постигне осезаемо прилагане, т.е. когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия.


;

София иска помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти.

В четвъртък и петък на редовен съвет европейските лидери трябва да постигнат окончателно споразумение с Анкара за условията, при които Турция ще приема обратно мигранти, влезли в Европейския съюз незаконно от нейна територия. Очакваше се това да стане миналия понеделник, но изненадващи искания на Турция объркаха плановете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В малките общини се привличат все повече работници от големите градове
В малките общини се привличат все повече работници от големите градове
Язовирна стена се скъса и нанесе щети на реколтата край Петрич
Язовирна стена се скъса и нанесе щети на реколтата край Петрич