България постави исканията си, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде постигнато след седмица в Брюксел. София обвързва подкрепа за споразумението с възможност мигранти да могат да бъдат връщани и от България, ще се търсят обективни критерии за либерализация на визите и финансова помощ.

В писмото на премиера Бойко Борисов до европейските лидери и до председателите на европейските съвет, комисия и парламент се очертава позицията на България на срещата на върха следващата седмица. София припомня, че не всички външни граници на Европейския съюз са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения.

Проектът за споразумение с Турция, изненадващо предложен този понеделник, предизвика несъгласието на някои държави. България иска Европейският съюз да не се концентрира само върху мигрантския път от Турция към Гърция, а условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути.

България настоява и либерализирането на визите за турски граждани да стане само след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за реадмисия и се постигне осезаемо прилагане, т.е. когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия.


София иска помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти.

В четвъртък и петък на редовен съвет европейските лидери трябва да постигнат окончателно споразумение с Анкара за условията, при които Турция ще приема обратно мигранти, влезли в Европейския съюз незаконно от нейна територия. Очакваше се това да стане миналия понеделник, но изненадващи искания на Турция объркаха плановете.