НОВИНИ

Нивата на повечето водоеми в София са се повишили значително​

Усложнена остава обстановката в София заради проливните дъждове. Въпреки че към този час ситуацията се нормализира, през целия ден екипи на Аварийното спасително звено и пожарната се отзоваваха на сигнали за наводнения. Критично ниво достигна язовир "Суходол-2".

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:53, 02.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Около 3 часа тази нощ заради проливните дъждове язовир "Суходол-2" достига критично ниво. За последното денонощие нивото на язовир "Суходол-2" се покачва с около 7 см. на час.

Снежина Динева, изпълнителен директор "Напоителни системи": Имаме метър и трийсет под кота приливен ръб да поемем все още. Ситуацията вчера беше 81% свободен обем. Поехме, обаче много сериозни количества вода заради проливните дъждове и снеготопенето.

Заради покачилото се ниво на водата в язовир "Суходол-2" започна превантивно отводняване. В момента се изпомпват около 3600 литра в минута.

Опасност за хората, които живеят в района на "Суходол" няма, категорични са от Столичната община. Заради проливните дъждове, обаче, нивата на повечето водоеми в столица са се повишили значително, заявиха от Аварийното спасително звено. На места като Суходолска река и в близост до Околовръстния път се наложи да бъдат поставени и диги.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община: Следим всички реки, нивата им са повишени на територията на цялата община. Сега има разлив в район Нови искър, там кметът е на място в Курило. Предприемат се мерки с екипи на пожарната за прибирането на реката в коритото. Там няма опасност за хората, тъй като реката се разлива в полето.

Проливният дъжд през последните 24 часа създаде проблеми и за шофьорите. Част от платното на "Калотинско шосе" беше затворено. Докато аварийните екипи го отводняваха, движението се извършваше контролирано. Една от най-критичните точки беше бул."Цар Борис 3". Причината е задръстването на малка река, която минава под булеварда. Клони и отпадъци запушиха отводнителните канали и се наложи тежка техника да разбие част от паветата, за да позволи на водата да се оттече.

;

Няма опасност за населението след обилните дъждове. Всичко е под контрол, благодарение на превантивната дейност на правителството . Това обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Спокойно е вече и в София, спокойно е и в Южна България, и в Югозападна България, където се изляха най-много дъждове. Но всъщност най-много бяха в София, знаете реките, които излязоха. Сега наблюдаваме само изхода на река Искър от София към Нови Искър. Надявам се, че няма да има и там проблеми. Очакваме до сутринта,такива бяха прогнозите на БАН, до ранните часове на утрешния ден вече няма да има проблеми и с оттоците от водите в София. Пътищата няма проблеми никъде, нито от вятъра, нито от наводненията. Няма проблеми и с електроснабдяването.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа
Скъпоструващи лекарства за милиони са продавани нелегално в Западна Европа
Зимата започва от Якутия
Зимата започва от Якутия