Световната здравна организация обяви, че изпитанието на експерименталната ваксина срещу един от щамовете на вируса е приключило със 100 процента ефективност. Вижте повече в следващия материал.

Ваксината се тества в един от най-силно засегнатите от болестта региони - Гвинея. Предлага се предимно на хора, които са в близък контакт с диагностицирани със заболяването.

Др. Мари-Пол Кийни, помощник-директор: Здравни системи и иновация" в СЗО: "Наистина смятам, че вече имаме средство за контрол на щама Заир и вече сме в позиция да се намесим, ако има повторно избухване. За другия щам - Судан, ще трябва да се направи същото.

Нито един случай на зараза с Ебола не е бил регистриран в продължение на десет дни, след като повече от пет хиляди души в Гвинея са получили ваксинацията.

За сравнение, 23 случай на заразяване се наблюдават при хора, които не участват в теста.

Др. Мари-Пол Кийни, помощник-директор "Здравни системи и иновация" в СЗО: Това, което показахме е, че при ваксинираните нямаме нито един случай на заразяване с Ебола, докато при останалите, те са 23. Това са сто процента ефективност. Естествено, при по-голяма група, процентът може да падне до 90 или 80, но това все пак е висока ефективност.

Епидемия от Ебола избухна в Гвинея през 2013 година, като се разпространи в редица други страни в Западна Африка. От болестта починаха над 11 хиляди души.

Очаква се ваксината да получи пълно регулационно одобрение през 2018 година.