Успешно приключи изпълнението на проекта "Парламентът на Европа" на Българската национална телевизия, съфинансиран от Европейския парламент.
Проектът, който успя да свърже хората от улицата с Европейските институции
реализира 4 телевизионни формати.

На снимката: Част от екипа, работил по проекта

Въпроси като: защо София не е Лондон и защо богатите и бедните в ЕС са толкова различни? - откриха отговор в редица предавания на обществената медия. Сред тях - "Референдум", който се излъчи на живо от Брюксел. Регионални телевизионни дискусии от Русе и Варна по БНТ 2 с участието на български евродепутати, "Пътуващото студио на БНТ2", което ви срещна с нашите евродепутати, а "БНТ Такси" обиколи Европа за един месец - изминахме 10 хиляди километра в 8 държави, и ви показахме повече от 100 събеседници от цял свят.

Юлияна Тончева - "Международна дейност, проекти и програми": Постигнахме страшно много неща, както за себе си - така и за българските зрители. Защото не просто се върна на екран един формат като "БНТ Такси" в малко попроменена форма, но БНТ 2 създадоха свой нов формат, който смятат да продължат. Проведоха се поредици дискусии, достигнахме до хора в отдалечени места, включително и села на територията на България, което безспорно е един успех и един успешен опит за приобщаване на българите към идеите на Европа."

"БНТ Такси" засне поредица от издания в Унгария, Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия, Румъния и Сърбия и посети най-горещите точки на Европа в разгара на бежанската вълна през месец октомври 2015 година.

Диана Тодорова - редактор на "БНТ Такси": Научихме, че екипът на "БНТ Такси" може да се справя при всякакви условия на работа, по цял ден, по цяла нощ, в цяла Европа. В ситуацията, в която бяхме поставени - наистина пред нас да се затварят и отварят граници. Научихме, че предаването може да бъде в друг формат от досега познатия и че мястото му наистина е там, където го видяхме - в праймтайма.
Спас Кьосев - режисьор на "БНТ Такси": Най-голямата ни гордост е всъщност оценката на зрителите и оценката на хората, с които разговаряхме впоследствие. Другата голяма гордост е, че наистина успяхме да се справим с изключително екстремни условия, защото на практика за по-малко от 20 дни снимачни успяхе да направим повече от 7 документални филма и да се върнем с над 200 часа записан материал."Спас Кьосев, режисьор на

"Пътуващото студио" и Регионалните дискусии от Варна и Русе на БНТ 2, пък разказаха в 14 репортажа за живота в малките населени места в България. В импровизирано пътуващо студио, бяха канени граждани, които имаха възможността да се запознаят със структурата, организацията и работата на Европейския парламент.

Николай Табаков - изп. продуцент "БНТ 2″, дирекция "БНТ Свят и региони": С въпросите, които бяха зададени в нашето пътуващо студио се усеща, че българите вече се усещат европейци. Активни са, имат позиция, търсят своите интереси, търсят чрез българските депутати да си ги отстояват, което говори за едно гражданско самосъзнание, за едно европейско самосъзнание.

По проекта бяха реализирани над 60 видео материала, както и бяха създадени интерактивни възможности за участие на зрителите чрез специалната платформа - част от сайта на БНТ с информация за международни проекти на БНТ, включително и за "Парламентът на Европа".