НОВИНИ

Успешен ли беше зимният сезон в Пампорово и Боровец?

В Пампорово отчитат един от най-успешните зимни сезони седмица след края му. Ръстът на туристите спрямо предишната година е 8%. От Боровец също смятат сезона за успешен. Особено силен е бил месец март, когато е имало 10% повече туристи.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
11:53, 15.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Сезонът в Пампорово беше закрит официално в края на великденските празници. Дойде време за равносметката, а тя е, че туристите са повече, отколкото миналата година. Доказват го и приходите постъпили като туристически данък в община Чепеларе.

Славка Чакърова - кмет на Чепеларе: За първото тримесечие миналата година приходите от туристическия данък са някъде около 85-6 хиляди лева, а тази година надхвърлят 105 хиляди лева, което е съвсем ясен показател за ръста на туристите, посетили Пампорово и Чепеларе.

Според дружеството, стопанисващо пистите и лифтовете, водещ за родопския ски курорт е вътрешния пазар. Тази тенденция отбелязват и хотелиерите и ресторантьорите в Пампорово.

Валентин Димитров - ресторантьор: Тенденцията са обърна от осемдесет процента чужди туристи на 20 български, вече е близо 80 процента българи, 20 - чужденци, от които англичани много малко, много малко руснаци и останалото гърци, сърби, турци много и така нататък, но българите си харесват нашия курорт и са връщат.
;

Плюс за гостите е възможността с една лифт карта да ползват две ски зони - в Пампорово и Мечи чал.

Николай Василев, хотелиер: Връщат се да карат ски, защото са доволни от условията, които им предлагаме на Пампорово.

Другото условие за привличането на туристи е снегът.

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Въпреки умерените снеговалежи, пистите на Пампорово предлагаха много добри условия, защото още в самото начало се положи изкуствен сняг, след това и естествения.

Системата за изкуствен сняг осигури добре обработени писти и в курорта Боровец. В резултат - посещаемостта на ски зоната през тази зима е като тази през много силния предишен ски сезон. В Боровец англичани са 40 процента от гостите в хотелите, а българите са малко под 30 процента.

Увеличение се отчита на пазари като Русия и Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Банско отбелязват ръст на туристите, малкият бизнес обаче замира
В Банско отбелязват ръст на туристите, малкият бизнес обаче замира
Две жени са с опасност за живота след катастрофата с бус на АМ „Тракия“ снощи
Две жени са с опасност за живота след катастрофата с бус на АМ „Тракия“ снощи