НОВИНИ

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба

Северна Корея извърши нов ядрен опит - 6-ти по ред. Пхенян твърди, че е извършил успешно изпитание на водордна бомба - най-мощната, произвеждана досега. Реакцията на световната общност беше изключително остра, а в отговор на въпрос дали ще атакува Северна Корея - американският президент Доналд Тръмп отговори "Ще видим".

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:12, 03.09.2017
Чете се за: 02:27 мин.
По света
6-ти ядрен тест на Северна Корея 

Трус със сила 6.3 по Рихтер е регистриран по обяд в района на военния полигон "Пунге-ри" в североизточната част на Северна Корея. 8 минути по-късно е отчетено още едно земетресение, този път с магнитуд 4.1 - предполага се, че става въпрос за срутване на тунел в полигона. Епицентърът на първия трус е на 10 километра под земята, а вторият е на земното равнище. Япония незабавно изпрати самолети, които да проверят за радиация.

Китай също задейства извънреден план за контрол на радиацията по границата си със Северна Корея. В град Янцзи на границата между Китай и Северна Корея, хората разказват, че са усетили земетресение, продължило 10 секунди, последвано от вторичен трус. Два часа по-късно идва потвърждението на Пхенян.

"Тестът на водородна бомба, която може да бъде поставена като бойна глава на междуконтинентална балистична ракета беше абсолютен успех", съобщи говорителка.

По-рано корейската държавна агенция разпространи снимки на лидера Ким Чен-ун как инспектира водородна бомба - същата като тази, за която се предполага, че беше детонирана. Според съобщенията на севернокерйските медии всички компоненти на бомбата са местно производство и това показва, че режимът може да се сдобие с колкото си поиска мощни ядрени оръжия.

Държавната телевизия отдаде по-голямо от обикновено - значение на новината, отколкото при изпитанието на ракетата, която прелетя над японска територия. Излъчено беше предупреждение за очаквано важно съобщение, а хората които гледаха новините в един от кварталите на Пхенян реагираха както се очаква от режима.

Ким Юн Хи - жител на Пхенян: "Чувствам се силен. Как сега нашите врагове ще дръзнат да ламтят за родината ни. Сега имаме всичко необходимо, можем да ги ударим, докато са у дома по техните бази".

В съседните Япония и Южна Корея, обаче, цари страх. Особено сред японците, които само преди няколко дни станаха свидетели на прелитането на севернокорейска ракета над тяхна територия.

Мизука Сато - жител на Йокохама: "Това ниво на заплаха изисква да проведа сериозен разговор със семейството си и да изработим план за извънредна ситуация."
Сун Йон-Хьон - жител на Сеул: "Както Ким Чен-ун, така и Доналд Тръмп са непредсказуеми. Няма да е изненада ако започне война".

Южнокорейски учени твърдят, че мощността на новия ядрен тест надхвърля 10 пъти тази на последното пето изпитание, извършено от Северна Корея.

;
Реакции от света

В серия от 3 туита американският президент Доналд Тръмп определи ядреният тест като "вражески" и "опасен", описа Северна Корея като "свирепа държава", която се е превърнала в "огромна заплаха и срам" за Китай - основният съюзник на Пхенян. Южнокорейските "приказки за помиряване" със Северна Корея няма да свършат работа, Пхенян ще "разбере само от едно нещо", написа още Тръмп и свика заседание на съветоа за национална сигурност.

Междувременно финансовият министър Стивън Мнучин ще предложи нов пакет от санкции, които да забранят на всяка държава, която търгува със Северна Корея да прави бизнес и със Съединените щати. Южна Корея и Япония пък призоваха за максимален натиск от страна на международната общност.

Шиндзо Абе - премиер на Япония: "Япония, Съединените щати и Южна Корея трябва да работят заедно за засилване на натиска. Искам спокойно да анализирам информацията, която получавам, да проведа необходимите дискусии с други държави и да предприемем мерки за защита живота на хората."
Мун Джен-ин - президент на Южна Корея: "Северна Корея извърши абсурдна стратегическа грешка, която още повече ще изолира страната от международната общност. В отговор на севернокорейската провокация, нашето правителство, заедно с международната общност, ще наложи силни наказателни мерки."

Но цял свят беше в очакване на реакцията на Китай - единственият съюзник на Северна Корея. Очаквано Пекин осъди действията на Пхенян, а ядреният тест завари китайския президент при откриването на 9-тата среща на страните от Брикс, на която присъства и руският президент. След разговори Владимир Путин и китайския му колега се договориха да се справят подобаващо със Северна Корея, макар че Си Цзинпин не спомена Пхенян в изказването си.

Си Цзинпин - президент на Китай: "Благодарение на усилията на всички държави, светът е в относителен мир вече над половин век, на над нас е надвиснала тъмна сянка."

На Стария континент лидерите на Франция, Германия и Великобритания се обединиха около засилване на санкциите срещу Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60 000 напуснаха домовете си заради бомба от Втората световна война
60 000 напуснаха домовете си заради бомба от Втората световна война
Мария Габриел: Има над 200 000 кибератаки всеки дени
Мария Габриел: Има над 200 000 кибератаки всеки дени