Пациентката е в стабилно състояние, функциите на черния дроб са добри. Това е четвъртата такава операция от началото на годината.

Близо година Милена е в листата на чакащите за донор с крайна фаза на чернодробна цироза. Преди два месеца лекарите решават, че заради тежкото ѝ състояние трудно ще понесе трансплантация. Затова се налага стабилизиране. Успешната работа на гастроентеролозите позволява на Милена да дочака своя донор.

Милена Шопова: Моментът, в който ти се обадят, само си грабваш най-необходимото и тръгваш.

Днес, четири дни след операцията, по думите на лекарите, Милена е в стабилно състояние за толкова ранен следоперативен период.

проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА: Чернодробната трансплантация е една оперативна интервенция, която предполага възникване на определен процент следоперативни усложнения в ранния оперативен период, в късния оперативен период. Най-важното е, че няма никакви признаци на активно кървене и на инфекция за момента.

Милена не знае кой е нейният спасител, не знае нищо и за семейството му, но е благодарна - на лекарите, на хората, на съдбата си.

Милена Шопова: Предполагам, че някой ден и аз ще мога да направя някакъв жест за някое семейство. Само да се благодарим и да сме здрави, най-важното, и да не си завиждаме.

След дълго чакане Милена получи своя безценен коледен подарък и си пожелава да има повече щастливи хора. Като нея.