500 пътници бяха спасени при зрелищната спасителна операция край Норвегия. След почти денонощие в бурното море, круизният кораб "Вайкинг Скай" успя да потегли към близкото пристанище. На борда не е имало българи, съобщиха от Външното ни министерство. Повечето от пътниците са възрастни туристи от Великобритания и САЩ. 20 от пасажерите са полуличи наранявания. Някои са настанени в болници.

8-метрови вълни и вятър със скорост 70 км в час превърнаха пътешествието на пътниците от "Вайкинг Скай" в кошмар. По-малко от 100 м деляли корабът от скалите, когато двигателите отказали. Екипажът обаче, успял да пусне котва и да извика помощ.

В някои отделения нахлула вода. Пътниците били отведени в безопасните зони в очакване на спасители. До пълна евакуация не се стигнало заради лошото време. Цяла нощ хеликоптери транспортираха пасажери.

До сутринта бяха евакуирани около 500 души. Още 800 останаха да чакат. По обяд екипажът задейства три от четирите двигателя и корабът потегли към сушата.

Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб

Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб

Близо 400 души са евакуирани от круизния кораб, който аварира край западния бряг на Норвегия. В момента на инцидента на кораба е имало повече от 1300...